Slovní zásoba
Okruhy slovní zásoby
Tématické okruhy
Describing Food
ALL LEVELS
Vydáno dne 22.10.2005
Adjectives used to describe food
bitter
- hořký
BrE
/
'bɪtə /
AmE
/
'bɪt̬ər /
adjective
-
of a sharp usually unpleasant taste, e.g. of coffee without sugar
bland
- nevýrazný (chutí), mdlý
BrE
/
'blænd /
AmE
/
'blænd /
adjective
-
not having a strong flavour
burned
- připálený, spálený
BrE
/
'bɜ:nd /
AmE
/
'bɜ:rnd /
adjective
-
cooked for too long, esp. when it started to be brown or black
fatty
- tlustý (o masu)
BrE
/
'fæti /
AmE
/
'fæt̬i /
adjective
-
(of meat) with a lot of fat
fresh
- čerstvý, svěží, čilý
BrE
/
'freʃ /
AmE
/
'freʃ /
adjective
-
new, newly made, not old or tired, having much energy
full-fat
- plnotučný
BrE
/
ˌfʊl'fæt /
AmE
/
ˌfʊl'fæt /
adjective
-
having a lot of fat in it
greasy
- mastný
BrE
/
'gri:si /
AmE
/
'gri:si /
adjective
-
full of or covered with fat
healthy
- zdravý
BrE
/
'helθi /
AmE
/
'helθi /
adjective
-
without an illness
hot
- pálivý (pikantní), pikantní
BrE
/
'hɒt /
AmE
/
'hɑ:t /
adjective
-
of a very spicy taste that causes a burning feeling in your mouth
lean
- libový
BrE
/
'li:n /
AmE
/
'li:n /
adjective
-
(of meat) not having fat
low-fat
- nízkotučný
BrE
/
'ləʊˌfæt /
AmE
/
'loʊˌfæt /
adjective
-
having little fat in it
mild
- jemný, neostrý
BrE
/
'maɪld /
AmE
/
'maɪld /
adjective
-
not having strong, hot or spicy taste
overcooked
- převařený
BrE
/
ˌəʊvə'kʊkt /
AmE
/
ˌoʊvər'kʊkt /
adjective
-
cooked for too long
rare
- polosyrový (steak apod.)
BrE
/
'reə /
AmE
/
'rer /
adjective
-
(of a steak etc.) not cooked completely so that it is still red inside
raw
- syrový, surový
BrE
/
'rɔ: /
AmE
/
'rɔ: /
adjective
-
not cooked or processed in another way
rotten
- shnilý, prohnilý, zkažený
BrE
/
'rɒtn /
AmE
/
'rɑ:t̬n /
adjective
-
decayed, gone bad
salty
- slaný
BrE
/
'sɔ:lti /
AmE
/
'sɔ:lti /
adjective
-
tasting of salt
savoury
- slaný, nesladký
BrE
/
'seɪvəri /
AmE
/
'seɪvəri /
adjective
-
(of a dish) not sweet, containing salt and spices
sour
- kyselý
BrE
/
'saʊə /
AmE
/
'saʊər /
adjective
-
tasting like a lemon etc., not sweet
spicy
- kořeněný, pikantní
BrE
/
'spaɪsi /
AmE
/
'spaɪsi /
adjective
-
(of food) having strong taste because spices have been added to it
stale
- ztvrdlý, okoralý, zvětralý, oschlý, zatuchlý
BrE
/
'steɪl /
AmE
/
'steɪl /
adjective
-
not fresh anymore, gone bad
sticky
- lepivý, lepkavý
BrE
/
'stɪki /
AmE
/
'stɪki /
adjective
-
covered with a substance similar to glue
sweet
- sladký
BrE
/
'swi:t /
AmE
/
'swi:t /
adjective
-
tasting of sugar
tasteless
- bez chuti, nechutný, nevkusný
BrE
/
'teɪstləs /
AmE
/
'teɪstləs /
adjective
-
not tasting good, or having no taste at all
tasty
- chutný, dobrý (chutí)
BrE
/
'teɪsti /
AmE
/
'teɪsti /
adjective
-
having good taste or flavour
tender
- jemný, křehký (o masu)
BrE
/
'tendə /
AmE
/
'tendər /
adjective
-
(of meat etc.) soft and easy to cut, opposite of 'tough'
tough
- tuhý (např. maso)
BrE
/
'tʌf /
AmE
/
'tʌf /
noun
-
(of meat etc.) hard and difficult to cut, opposite of 'tender'
undercooked
- nedovařený
BrE
/
ˌʌndə'kʊkt /
AmE
/
ˌʌndər'kʊkt /
adjective
-
not cooked long enough
unhealthy
- nezdravý
BrE
/
ʌn'helθi /
AmE
/
ʌn'helθi /
adjective
-
not healthy
Mgr. Marek Vít je spoluzakladatelem portálu Help for English a spoluautorem
několika výukových programů. Je držitelem certifikátu CPE a ocenění
Evropský učitel jazyků 2008. Má dlouholeté zkušenosti jako učitel (ZŠ,
SŠ i VŠ), soukromý lektor a překladatel.
Pokračovat můžete zde:
INTERMEDIATE
British Food Short Stories
What is British food really like? Let's read several amusing stories from the
life of a Czech au-pair in Britain.
ALL LEVELS
BBC Good Food
BBC Good Food je online kuchařka a také vynikající tištěný časopis
s nepřeberným množstvím receptů a užitečných tipů v angličtině.
STARTER
Jídlo
Slovíčka označující různé potraviny.
Komentáře k článku