Vydáno dne 27.06.2010
BBC Good Food je online kuchařka a také vynikající tištěný časopis s nepřeberným množstvím receptů a užitečných tipů v angličtině.
Dnes vám dáme dva tipy na zlepšení nejen angličtiny, ale také kuchařských dovedností. Pokud si angličtinu spojíte s vaší oblíbenou aktivitou, je to vždy příjemnější a rozhodně to pak jde vše 'lépe od ruky' (učení i vaření).
Pokud tedy rádi vaříte, nebo třeba jen rádi jíte, určitě čtěte dál.
Dnešní mini recenze se týká projektu BBC Good Food, za kterým se skrývá mnoho aktivit spojených s vařením, ale hlavně jde o webovou stránku a časopis. My si dnes řekneme něco o obou.
Kliknete-li na náhled, otevře se vám zmíněná stránka s tímto hlavním menu:
Je zde několik sekcí a podsekcí, jako například:
recipes
A - Z of recipes všechny recepty abecedně seřazeny
Cuisines recepty podle národních kuchyní
Favourites oblíbené kategorie receptů
Occasions recepty podle příležitostí
Special diets recepty podle omezení ve stravování
Vegetarian vegetariánské recepty
How to cook
Cookery videos videa s tipy k vaření
Glossary slovníček pojmů
Conversion guides převody jednotek
Our experts více o místních kuchařích
Wellbeing (tipy na zdravé stravování)
Seasonal food (přísady, které mají právě sezónu)
Jak vidíte, stránky jsou opravdu obsáhlé. Nyní si ale řekneme něco o vaší osobní složce, kterou si můžete na těchto stránkách vytvořit.
Pod tímto odkazem se skrývá vaše osobní složka, kterou si můžete zdarma vytvořit. Stačí se zaregistrovat.
Registrace je velice jednoduchá. Pak již můžete přidávat recepty, vytvářet si jídelní menu, můžete dokonce přidávat vlastní recepty. Také můžete recepty hodnotit a komentovat. Práce se složkou je velice intuitivní.
Další velice užitečná možnost je hledání v receptech. Když například zadáte slovíčko "duck", ukáže se celkem 63 receptů (vždy po deseti na stránce). Žlutě je pak vyznačeno hledané slovo, jako například zde:
U každého receptu vidíte nejdůležitější informace, obtížnost, délku vaření i hodnocení.
Pokud však hledáte něco konkrétnějšího, určitě využijete znaménko PLUS, neboli refine your recipe search :
Výběr můžete omezit například podle následujících kritérií:
cooking times less than 10 minutes, 10-30 min, 30-60 min, over an hour
difficulty easy, moderately easy, for the keen cook
cuisine American, British, Caribbean, French, German, Greek ...
course starter, main course, side dish, pudding, soup, breakfast
occasion midweek meal, dinner party, family favourite, birthdays ...
chef Gordon Ramsay, Angela Nilsen ...
Když si pak otevřete jakýkoli recept, najdete pak vždy fotografii pokrmu a vedle v šedém rámečku přísady k přípravě. Na některé přísady můžete kliknout a otevře se vám podrobná informace v místním glosáři.
V šedém rámečku pak také najdete odkazy
- add to binder přidat do složky
- print recipe vytisknout recept
- send to a friend zaslat příteli
Určitě stojí za to vytvořit si svou osobní složku a recepty si do ní přidávat. Nikdy nevíte, kdy se bude váš osobní výběr receptů hodit.
Vybírat pak můžete z těchto základních kategorií:
Webová stránka Good Food toho nabízí mnohem více, ale další hledání již necháme na vás.
Pod hlavičkou BBC Good Food však najdete také vynikající časopis věnovaný vaření. V Anglii vychází měsíčně již řadu let. Je velkého formátu (30 x 23 cm) a obvykle má 150 až 200 stran.
Malou ochutnávkou může být 20 stran jednoho staršího vydání. Stačí kliknout na náhled:
Možná vás překvapí, proč se zde zmiňujeme o časopisu, který je u nás velice těžce dostupný. Můžete si ho však předplatit a tak ho dostávat každý měsíc do své schránky.
Stačí na stránce www.bbcgoodfood.com kliknout vpravo nahoře na ikonku SUBSCRIBE NOW. Otevře se vám následující tabulka:
Pro předplatné můžete kliknout také přímo na tabulku výše.
V nabídce zemí pak vyberte Českou republiku. Bohužel zvýhodněná cena, kterou avizují, se týká pouze odběratelů z Velké Británie. Naše cena za 12 čísel časopisu je tedy 52 liber, přesto je to cena stále velice zajímavá.
Časopis stojí na stánku v UK 3.40 liber (tedy asi 105 Kč). Jedno předplacené číslo vás pak vyjde na přibližně 4.30 liber (asi 135 Kč).
Na stánku v Praze, kde se občas tento časopis objeví, stojí přes 200 Kč.
Doprava je pak tedy cca 30 Kč za jedno číslo, což je férová nabídka.
Pokud máte o předplatné zájem, stačí kliknout na 'add to basket' a na další stránce na červený 'checkout'. Pak zadáte 'billing address' a provedete platbu kartou.
Pozn.: O nakupování (a placení kartou) na zahraničních webech si můžete přečíst samostatný článek ZDE.
Věříme, že dnešní dva tipy určitě využijete, protože tak můžete spojit určitě příjemné s užitečným. Na webových stránkách totiž nejsou pouze recepty, ale spousta dalších užitečných rad, tipů a odkazů. Stejně tak v samotném časopise jsou kromě receptů i zajímavé články.
Zároveň je však třeba říct, že recepty a články jsou občas obtížnější a vaše angličtina musí být již na pokročilejší úrovni.
Pokud jste mírně pokročilí, určitě můžete využít naši HFE kuchařku, kde jsou recepty jednoduché (s přeloženými slovíčky).