Help for English

gerundium X infinitiv

1 Zkus ten článek přepsat, třeba ho přijme. 2 Pokusím se dostat na ten seminář, ale asi už nebude místo

Ad 1 Trying rewrite this article, Ad 2 I try to come to seminar, but it will be sold out.

může to tak nějak být? děkuju

1. Try rewriting the article.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Cheerry vložený před 11 lety

1. Try rewriting the article.

jj rozumím, díky Když nevím, jak to dopadne, tak dam Try a sloveso poté je v gerundiu, ano? 

• TRY TO DO → pokúsime sa niečo urobiť, no nevieme, či sa nám to podarí

I'm trying to learn English.

Katy tried to forget about him, but it was impossible. → nevedela ako to dopadne, no pokúsila sa o to aj napriek tomu, že to bolo náročné a ťažké, ale neuspela

• TRY DOINGvieme, že sa nám to podarí, ale ide nám o výsledok

If you can‘t sleep, try counting sheep or drinking hot milk. → skús niečo, či to zaberie (experiment), malo by sa to podariť, ide nám o výsledok (ako dlho to potrvá kým zaspíš apod.)

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Tomkas vložený před 11 lety

jj rozumím, díky Když nevím, jak to dopadne, tak dam Try a sloveso poté je v gerundiu, ano? 

jop

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Cheerry vložený před 11 lety

jop

Děkuju

a ještě jsem se chtěl zeptat: Simone defended their going to Tahiti by to argue/ arguing- Dal jsem “To Argue” s tim, že jsem myslel, že spojka by se pojí s infinitivem. Ona se pojí s Gerundiem? Diky 

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Tomkas vložený před 11 lety

a ještě jsem se chtěl zeptat: Simone defended their going to Tahiti by to argue/ arguing- Dal jsem “To Argue” s tim, že jsem myslel, že spojka by se pojí s infinitivem. Ona se pojí s Gerundiem? Diky 

Áno, spája sa s gerundiom . O tom ako a kedy sa GERUNDIUM používa, nájdete veľmi pekne vysvetlené v jednom HFE článku (kliknite TU)

Jedno z použití GERUNDIA je teda práve po PREDLOŽKÁCH:

• I'm not too keen on going to Denver.
  • However, have you thought about what your next steps might be after leaving?
  • You don't have to win by arguing.

BY môže byť iba predložka a príslovka. Vo vašom prípade nie je BY spojka, ale predložka, ktorá znamená “pomocou čoho (= s použitím čoho)”. A tak niet pochýb o použití gerundia .

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.