Help for English

časy ve větě

Zdravím,chtěla jsem se zeptat,jestli je správně věta “She is happy because she has managed to bake a delicious pie.” (má radost z toho,že se jí podařilo upéct výborný koláč),nebo se musí tady dodržet něco jako časová souslednost a pak by šlo i “She has been happy because she has managed to bake a delicous pie.”??

Děkuji předem za odpověď.

She is happy because she has managed to bake a delicious pie je správně :-).
Říkáte, že je šťastná – v tuhle chvíli – protože se jí povedl koláč – typické použití předpřítomného ča­su.

Děkuji za objasnění!!Spíš jsem váhala nad tou první větou,jestli tam nedát také předpřítomný čas (She has been happy because…),i když je to právě v tuto chvíli.Spíš jsem zmatená z té časové souslednosti =)

Doporučuji Vám přečíst si článek Předpřítomný čas, ve kterém najdete, kdy se tento čas používá. Rozhodně to není případ, který uvádíte. Pokud něco probíhá právě v tuto chvíli, pak je to vyjádřeno pomocí průběhového času. Časová souslednost se objevuje v nepřímé řeči.

Pokud tu větu upravíme, pak by předpřítomný šel:
She has been happy since he managed to bake a delicious pie.
Je šťastná od té chvíle, kdy se jí povedlo xxxx

Ano, také mě tohle napadlo jako ukázka příkladové věty. Se since je to něco jiného, věta říká, jak dlouho už něco probíhá. Protože se jedná o stav, musí být samozřejmě užit předpřítomný čas prostý.

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.