Help for English

Spravne pouziti ENOUGH

Mam nejasnost ohledne spravneho postaveni (konstrukce ve vete) slova ENOUGH. Murphy upozornuje ze tyto vety jsou nespravne: THE TIME WASN'T ENOUGH. THE MONEY IS ENOUGH. Ma byt: WE DIDN'T HAVE ENOUTH TIME. THERE IS ENOUGH MONEY. Ale take je spravne WE'VE GOT ENOUGH.

Jak mam treba rici 4 LIDI JE DOST (ve vyznamu ze staci na nejakou praci), je spravne FOUR PEOPLE ARE ENOUGH? Nejak nevim jak tomu Murphymu upozorneni rozumet…

Já teda myslím, že Four people are enough je správně. Jinak to snad ani nejde :-)
Nebo taky třeba v SGA -
Mckay: We're not flying high enough.
Sheppard: We don't have enough power.

Ok, a jakou bych si tedy mel zkonstruovat poucku na zaklade tech nespravnych prikladu?

Edit:
me proste nejde do hlavy, ze se jedna v podstate o stejnou konstrukci: tech lidi je dost,,, tech penez je dost. A pritom jedno lze rici (the people are enough) ale druhe je uz spatne (the money is enough). :?

THE IS ENOUGH MONEY. – to mi vůbec nejde do hlavy. Jak může být The is … This is weird. :-)

Ale také je zde napsáno : enough + noun, – adjective + enough, takže enough se používá PŘED podst. jménem, a ZA příd.jménem (myslím).

Sorry, samozrejme ma byt „there is enough money“, uz jsem to opravil

Georgia:
jasne, to je zakladni poucka, ale pak taky muzete mit enough na konci vety a tam uz jde (podle me) o necojineho. Napr. to: we've got enough,,, four people are enough (coz by melo byt ok)

ale pak ne ok:: the money is enough, the time wasnt enough.

kde je ten rozdil, jak si to logicky odvodit kdy to muze byt takto samostatne na konci vety a kdy ne..

No příslovce jde takto:
zájmeno + příslovce + sloveso (I always get up at 7 a.m.)
Ale s enough to teda asi bude jinak. :-)

No mě všeobecně Time wasn't enough zní chybně. Jde o to, že to prostě nejde „Času bylo dost“. Prostě má být „Měli jsme dost času“. Doufám, že rozumíte. :-)

Casu je dost – spatne
Ctyri lide jsou dost – dobre

eh? rozdil, logika?

Ano, to jsem vynechala, já si to kvůli Vašemu příspěvku také učím, takže tady neradím, jen s Vámi přemýšlím. Teď musím do práce, ale hned v noci se sem mrknu, jak to tedy je. :-D

Ja take doufam ze nejaka kapacita (Marek, Brain apod) zareaguje :oops:

btw, taky odpoledni? :-)

No jo, v češtině to možná zní ješě přijatelně, ale v Aj by prostě nikdo neřekl „The time is enough“. Spíše „We have enough time/I have enough time“. Ale to mi taky moc nezní. Ten slovosled. Asi počkáme na Marka :-)

Taky, taky, škoda :-( , ale beru si slovíčka sebou. Mimochodem ve slovníčku LL je dost – enough nebo pretty, zajímal by mne rozdíl.Bye,by­e, letím.

I'm pretty tired. To aspoň říkám já. :-)
Tak ať to v práci vydržís/te :-)

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.