Student
Velmi hezké asi jste dobrý v Angličtině
Komentáře k článku: Sloveso HAVE
Student
Student
Pěkné shrunutí.
Jen mi tu chybí vazby typu:
have breakfast/lunch/dinner
have a drink/a cup of tea
have a shower/a bath
have a rest/a nap
have a good time/a day off
have a an argument
etc.
Re:
Have got se v přítomném čase používá převážně v britské
angličtině ve významu ‚mít‘ (vlastnit), popř. ve významu ‚muset‘.
V jiných časech je to v tomto významu nepřípustné.
HAVE GOT tedy nelze použít v minulém čase, v budoucím atd., nejde
použít ve významu ‚dávat si‘.
haven't, hasn't
Dobrý den, prosím o radu – když jsem kdysi dávno po revoluci začala studovat angličtinu, běžně jsme používali „haven't, hasn't“ bez got. Jak teď vysvětlit a odůvodnit podobně „postiženým“ studentům, že kdysi to šlo a nyní ne? Moc děkuji za odpověď i fantastické stránky. Přeji hodně úspěchů.
haven't, hasn't
Dobrý den, prosím o radu – když jsem kdysi dávno po revoluci začala studovat angličtinu, běžně jsme používali „haven't, hasn't“ bez got. Jak teď vysvětlit a odůvodnit podobně „postiženým“ studentům, že kdysi to šlo a nyní ne? Moc děkuji za odpověď i fantastické stránky. Přeji hodně úspěchů.
Re: haven't, hasn't
To tehdy napsal někdo, kdo si to chtěl asi hodně zjednodušit. Ono na tom sice není nic zas tak špatného, až na to, že se to tak nepoužívá. V některých víceméně ustálených frázích je to OK, ale asi nikoho jiného, než studenta angličtiny NIKDY neuslyšíte říct větu:
I HAVEN'T A DOG.
Buď tedy :I HAVEN'T GOT A DOG.
nebo: I DON'T HAVE A DOG.
Druhá možnost je, že někdo kdysi řekl, že GOT se může vynechávat, že se používat nemusí. Z toho si pak někdo odvodil, že to tak jde i v otázkách a záporech.
Třetí věc je, že se jazyk vyvíjí. V ČR se před revolucí angličtina učila spíš teoreticky, bylo vše zaměřeno na gramatice, teorii, překladu. Nikoho tak moc nezajímalo, co se jak ve skutečnosti používá, šlo o pravidla. A daná pravidla byla často založená na hodně starých informacích. A právě ‚haven‘t' a ‚have you?‘ se v minulosti normálně používalo. Ve starší angličtině se takto tvořila otázka i zápor i u dalších sloves, u těch to dnes už vůbec nepřichází v úvahu (I KNOW NOT. KNOW YOU?)
Podobně je na tom např. používání MAY ve významu ‚smět‘. Všichni se učili, že MAY = smět, CAN = moci. Dnes ale použití MAY ve významu ‚smět‘ je omezené jen na velmi zdvořilé otázky a odpovědi na ně. Ve všech ostatních případech se používá CAN.
Dobrý deň chcel by som sa spýtať, či na všetky osoby pasuje skrátený tvar have(osobne si slovo it´ve neviem predstaviť). A či skrátené tvary pasujú aj pri pridaní „got“
have jako mít
nějak jsem zmatená z toho have jako mít…které se používá spíše v am. a které v brit.:?: : : někde jsem to totiž vyčetla opačně než je to tady v článku…ja vím že to není zase až tak duležité ale zajímalo by mě to děkuji
have jako mít
nějak jsem zmatená z toho have jako mít…které se používá spíše v am. a které v brit.:?: : : někde jsem to totiž vyčetla opačně než je to tady v článku…ja vím že to není zase až tak duležité ale zajímalo by mě to děkuji
Re: have jako mít
I HAVE, DO YOU HAVE, I DON'T HAVE – to je častější v americké
angličtině
I HAVE GOT, HAVE YOU GOT, I HAVEN'T GOT – tohle je častější v britské
(Američani to používají spíš jen ve významu MUSET)
V učebnici English Grammmar in Use je v Unit 52 v klíči uvedena jako správná odpověď: She has a good voice, hasn't she? Nemělo by být buď She has got… nebo …, doesn't she? Tak tomu teď nerozumím, jak je to dobře.
V učebnici English Grammmar in Use je v Unit 52 v klíči uvedena jako správná odpověď: She has a good voice, hasn't she? Nemělo by být buď She has got… nebo …, doesn't she? Tak tomu teď nerozumím, jak je to dobře.
Re:
To je přijatelné v britské formální angličtině, kdy se otázka dá vytvořit i HAS SHE A GOOD VOICE a zápor SHE HASN'T A GOOD VOICE. Lepší je použít DOESN'T SHE.
HAVE … TO
Prosim vás, v jednom článku jsem narazil na jednu vaší větu:
Jack had a lot to learn before he could drive by himself.
Znamená to teda, že pokud chci do věty s HAVE TO zapasovat třeba nějaké příslovečné určení, příslovce, nebo v tomto případě podstatné jméno, můžu to dát i mezi ty dvě slůvka?
Napadá mě třeba ještě věta: I had already to pay it. Může to tak být?
Děkuji.
Re: HAVE … TO
Tady to ale není klasická vazba HAVE TO + infinitiv.
Je to HAVE + předmět, a za tím je příslovečné určení vyjádřené infinitivčem – mám toho hodně K NAUČENÍ.
Nebo např. stejný příklad:
I HAVE A FAMILY TO FEED – mám rodinu, kterou musím živit (K ŽIVENÍ)
I had already to pay it. – to tak být nemůže.
tabulka
Dobrý den, jen bych se chtěla zeptat, zda v té první tabulce není chybička. Nemá tam být „I have got, he has got“ (místo „he has been“)atd.? Díky. ****
Re: Re: HAS SHE/HAVE YOU
Složitější stoprocentně je. Otázky a zápory s HAVE GOT se tvoří jen tím, že zaměníte pořádek nebo přidáte NOT. S DO je to daleko složitější – obzvláště ve třetí osobě, kde se nejen něco přidá, ale zároveň to přibere koncovku, která zároveň musí zmizet někde jinde.
Jsou studenti, pro které jsou věty s DO, DOES apod. nepřekonatelný problém. Když se nejdřív naučí vazbu s GOT, používají pořád stejný princip, který se před chvílí naučili u slovesa BE. Nic nového, jen jiné slovíčko. A za ním GOT.
Navíc, když znají HAVE GOT, snáze jim potom časem jde předpřítomný čas, alespoň jeho tvoření.
Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.
Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.