Re:
Úplně stejně jsem se to učila já ze 4dílné učebnice pro jazykové školy s p. učitelem.
Komentáře k článku: WOULD pro opakované děje v minulosti
Re:
Úplně stejně jsem se to učila já ze 4dílné učebnice pro jazykové školy s p. učitelem.
Would
Jedna-li se o opakovane deje, zrejme by jsme nemohli pouzit „be + -ing“, ze?
Priklad:
My aunt, she'd always be waiting at the airport for her husband to come for
hours. They'd hire a taxi and go home.
would
šlo by říci tímto způsobem, že jsem navšívila spoustu míst za tu dobu, co jsem u někoho pobývala??
I would visit a lot of interesting places while I was staying with you.
Jak je to s trpným rodem, tvoří se intuitivně takto?:
Children used to be / would be taught by their parents. ?
Fajn článek, narazila jsem na to v Destination, ale nebylo mi pořád jasné, kde je ta hranice mezi would a used to:)
.......Thank´s
I used to use only „used to“ but I must change it.
Thank´s
TyKytka
díky moc za vysvětlení! s tímhle jsem se setkala když jsem četla pár povídek v angličtině, ale jsem ráda, že je tady vysvětleno i to(ne)zaměňování s used to. Would v minulosti se ve škole na normálních hodinách neprobírá
Hm, nedávno jsem se díval na Alexovo video z ENGVID a uvádí tam, že would je jen another option, resp.že used to lze použít vždy, a s would je to zaměnitelné vždy kromě stavů. I ve vyprávění se to může střídat.. Tak nevím. Kuba
No to je značné zjednodušení a třeba to i jako první informace
stačí. Tento článek jde dál a snaží se ukázat i situace, kdy jde
použít used to a nejde would a naopak.
Podle mne je hodně důležitý tento odsavec:
Existují ale také naopak případy, kdy můžeme použít WOULD ale nelze použít USED TO. Jedná se především o děje, které mají nějakou posloupnost. WOULD tedy budeme používat tam, kde po sobě jde několik dějů:
No to je značné zjednodušení a třeba to i jako první informace stačí. Tento článek jde dál a snaží se ukázat i situace, kdy jde použít used to a nejde would a naopak.
Podle mne je hodně důležitý tento odsavec:Existují ale také naopak případy, kdy můžeme použít WOULD ale nelze použít USED TO. Jedná se především o děje, které mají nějakou posloupnost. WOULD tedy budeme používat tam, kde po sobě jde několik dějů:
A co tedy vyprávění o minulosti? Něco jako daily routine at high school. jestli jsem to dobře pochopil, tak právě v tom mě ten příklad nepoužití used to zarazil – on ten Alex tam právě říká takový příklad…
Dobry den.
Chtel bych se zepatat na WOULD pri pouziti te posloupnosti. Jak jste uvedl priklad: He would get home and then the phone would ring and he would answer it and then he would disappear for a few hours. Dala by se tedy tato veta rict: He got home and then the phone rang and he answered it and then he disappeared for a few hours.? Melo by to stejny vyznam? Dekuji
Dobry den.
Chtel bych se zepatat na WOULD pri pouziti te posloupnosti. Jak jste uvedl priklad: He would get home and then the phone would ring and he would answer it and then he would disappear for a few hours. Dala by se tedy tato veta rict: He got home and then the phone rang and he answered it and then he disappeared for a few hours.? Melo by to stejny vyznam? Dekuji
Právě že ne. WOULD slouží k popisu dějů, které se v minulosti pravidelně opakovaly (třeba každý den to takto bylo). S obyčejným minulým časem byste odkazoval pouze na jeden den, kdy se to stalo jednou.
Právě že ne. WOULD slouží k popisu dějů, které se v minulosti pravidelně opakovaly (třeba každý den to takto bylo). S obyčejným minulým časem byste odkazoval pouze na jeden den, kdy se to stalo jednou.
Jasne, rozumim. Ale porad mi to WOULD neda pokoj. Kdyz treba koukam na hokej a v studiu delaji breakdowns her tak jsem uz mnoho krat slysel jak rikali “he would step onto the ice and then he would score” a vzdycky jsem mel za to ze tim WOULD proste chteji vyjadrit minuly cas a taky to minuly cas musi byt. Byl bych rad kdy by jste mi to vysvetlili. Omluvam se za moji cestinu ale nejsem cech. Dekuji.
WOULD se používá i pro “běžné chování”, tzn. co člověk běžně v dané situaci dělal. Tady se dá stejně použít i WILL / WON'T.
Příklady z Advanced Grammar in Use:
He would walk the 5 miles to his place of work.
She wouldn't say what was wrong when I asked her.
V učebnici objective FCE se řeší would a used to. Poté následují
4 ukázky (nahrávky) lidí, kteří kdysi měli nějakou práci, ale rozhodli
se ji opustit.
Ještě než jsem začal s poslechem, vysvětlil jsem, kdy se používá would
a přesně jak je v článku sloveso WOULD nepoužíváme, když se jedná
o stavy. Předesílám je to poprvé, kdy se setkávají s would v minulosti.
A najednou je tam věta:
I often used to see things I shouldn't have done. People would be inside having a big argument or having a bath.
Jak vysvětlit would be? BE stavové sloveso. byli uvnitř
BTW jedná se o člověka, který čistil okna.
Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.
Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.