Help for English

I was on holiday.... I had been on holiday .... / I - me

 

Dobry den, muzete mi pomoci. Jak mam vysvetlit rozdil mezi I was on holiday somewhere… a I had been on holiday somewhere…? Dekuji za odpoved. Take se chci zeptat, jestli jsou nejaka pravidla kdy se uziva I a kdy me? Napriklad rekneme Me and my sister, ale ne I and my sister. Proc a jsou na to nejaka pravidla nebo dalsi pripady kdy se pouzije me instead of I?

Nevíte jaký je rozdíl mezi minulým a předminulým časem a už vyučujete angličtinu? :shock:

přečtěte si o významu předminulého času na našem webu, máme tu vysvětlení a několik interaktivních cvičení.

o osobnícvh zájmenech I / ME chystám napsat článek, to by bylo na délší vysvětlování.

Myslim, ze neni od veci ty rozdily vypichnout na jedno misto. Sam nevim, jestli to vse chapu spravne, muzete me zkontrolovat?

„I was on holidays“ – tehda jsem byl na prazdninach. Zacatek i konec v minulosti. Ma spis vyznam ve smyslu „ve svem zivote uz jsem prazdniny zazil?“

„I was on holidays in 2007 / year ago“ – pri presnem casovem urceni proste musime pouzit past simple.

„I have been on holidays“ – v posledni dobe jsem byl na prazdninach (nekdy tenhle rok [pokud je mam jednou rocne nebo ty posledni] nebo i cerstve [dnes jsem se vratil])

„I have been on holidays since 2007“ – jsem na prazdninach uz od roku 2007 – tady je uplne jasne, ze to zasahuje do pritomnosti

Nebo take:
„I have seen this movie“ – uz jsem ten film videl. Klidne pred 100 lety, proste UZ jsem ho videl.
„I saw this movie“ – zahledl jsem ten film v recenzi nebo v pujcovne ale nevidel jsem ho jako takovy? Nebo je i jiny vyznam?

„I had been on holidays“ – nelze pouzit samostatne, pouze v souslednosti nebo neprime reci? (napr. „I had been on holidays before I moved to UK“) – nez jsem se prestehoval do UK mel jsem prazdniny. Nelze pouzit past simple protoze se to stalo pred jinym minulym casem.

Da se s tim co jsem napsal souhlasit? Mohl by nekdo doplnit dalsi poznatky? :idea:

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.