Help for English

money/rubbish

Ahoj,

tak jsem tu zase, ale kvůli počitatelnosti/ne­počitatelnosti. Tak jsem si listoval učebnicemi a našel jsem tam spojení „Most of the rubbish have been…“ rubbish je nepočitatelné.
Přitiom money je také nepočitatelné a našel jsem spojení „Money was stolen…“
Ať jsem prohledal jakoukoliv učebnici nebo internet, všude se zabývají, jak u Unc/U používat litle, few, členy a tak, ale toto jsem nenašel.
Rád bych věděl proč je tam „rubbish have been“, když is/was je pro třetí osobu. Proč tam není „rubbish has been“ ? :oops:

Rubbish by mělo být jedině uncountable, takže HAS BEEN.
Že by se tím myslely ty jednotlivé věci (tak jako např. „most of our family ARE …“).
Nebo to bylo v české učebnici?
Jak zněla celá ta věta?

No bylo to z učebnice testových otázek. Věta zní „Most of the rubbish have been collected…“ ale ještě jsem se ptal kamarádů aa asik to maji špatně ve výsledcích. :-)

a z jaké učebnice testových otázek???
Očividně to tam mají špatně.

No, učebnice já teda tomu tak jen říkám je to stáhlý soubor, který obsahuje sady testů z loňských přijímaček na VŠ – eko, ale ani se moc nedivím, že se chybička vloudila v takovém množství. V matematice jsem našel taky 2 výsledky špatně po konzultaci s odborníky.

Mohl bych se ještě zeptat, jak je to se slovíčkem „time“ ? Ve slovníku jsem našel, že je uncountable, countable nebo i singular noun, má to nějaká pravidla?

ano, každý význam je jiný.
FIVE TIMES – počitatelné
THERE WAS A TIME WHEN… počiattelné
TIME FLIES – nepočitatelné

A jak je to s lidmi, tedy s „people“, když je to množné číslo.

Mohu použít obě?
- There were less people…
- There were fewer people …

A jak řeknu bylo tam málo lidí.
- There were few people. ? Nebo i little?

A více lidí je jen s „more“?
- There were more people than I expected. ?

ne, PEOPLE je množné číslo, nikoliv nepočitatelné podstatné jméno, tedy LESS či LITTLE nepřichází v úvahu.

No právě, ale v testu je věta „Less people came than I expected.“ Tak to asik mají překlep. A pak ať jde člověk dělat přijímačky.
:-(

Pokud se domnívám správně tak s people se bude pojit – few, fewer, many ?

LESS PEOPLE je přípustné jen v poměrně hovorové angličtině, jinak je to špatně. V přijímačkách by to mít neměli. Správně je FEWER PEOPLE.

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.