Help for English

správné chápání

I have repaired my car. (Opravoval jsem auto-ale není ještě spravené) I repaired my car (Už je opravené)

A jestli mohu použít i I have been repaining my car (může stát samotně,nebo zde musí být určena doba trvání?)

Pokud ne,jaký význam byl tedy byl

I have been repaining my car?

Díky.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Cheerry vložený před 12 lety

I have repaired my car. (Opravoval jsem auto-ale není ještě spravené) I repaired my car (Už je opravené)

A jestli mohu použít i I have been repaining my car (může stát samotně,nebo zde musí být určena doba trvání?)

Pokud ne,jaký význam byl tedy byl

I have been repaining my car?

Díky.

Vaše verze je bohužel chybná. :(

I repaired… = někdy v minulosti, bez souvislosti se současností (výsledek v minulosti)

I have repaired… = opravil jsem ho a teď je opravené (výsledek teď)

I have been repairing… = opravoval jsem ho (činnost trvající doteď, nevíme jak to dopadlo a/nebo to není důležité) – doba trvání může být uvedena, ale nemusí. Jde spíš o problém překladu z češtiny – srovnejme “Opravuji auto.” = present cont., ale “Opravuji auto už 2 hodiny.” = present perfect cont.

Vše je velmi přehledně a jednoduše vysvětleno v článcích o Present Perfect :)

Takže

Opravil jsem auto=I have repaired my car. Opravoval jsem auto=I have been repairing my car.

Druhá věta dává najevo,že auto ještě není opravené,zatím co první říká,že už je opraveno,right?

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Cheerry vložený před 12 lety

Takže

Opravil jsem auto=I have repaired my car. Opravoval jsem auto=I have been repairing my car.

Druhá věta dává najevo,že auto ještě není opravené,zatím co první říká,že už je opraveno,right?

Ohledně první věty vše souhlasí.

Druhá věta MŮŽE dávat najevo, že není opravené, ale ne nutně. Ona prostě o výsledku vůbec nemluví ;-)

Ok,díky moc :)

Jak tedy vyjádřím že není ještě opravené?s výs­ledkem?

I have been repairing my car but I haven't repaired it (yet). :)

Ok díky :)

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.