význam certain

There are certain reasons why he has done it.

Jsou tu jasné důvody proč to udělal. Je tu několik důvodů proč to udělal.

Hlavní význam certain je jasný. Viděl jsem toto slovíčko v několika větách,a napadlo mě,jestli to může mít význam jako několik,nebo na to je slovíčko several a certain=jasné?

Díky.

PS:Omlouvám se za špatný název topicu.Omylem jsem to potvrdil ve chvíli,kdy jsem si toho všim. :-D

several = několik; to je OK

“certain reasons” bych nepřeložil jako “jasné důvody” ani jako “nějaké důvody”, ale spíš jako “jisté důvody” / “určité důvody” – důvody, o kterých momentálně nebudu mluvit konkrétněji

“jasné důvody” = (např.) “obvious reasons”

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Cheerry vložený před 13 lety

Hlavní význam certain je jasný. Viděl jsem toto slovíčko v několika větách,a napadlo mě,jestli to může mít význam jako několik,nebo na to je slovíčko several a certain=jasné?

Díky.

PS:Omlouvám se za špatný název topicu.Omylem jsem to potvrdil ve chvíli,kdy jsem si toho všim. :-D

Ale vždyť certainly = jistě (zajisté), pak certain = jistý.
Myslím, že v tom občas hledáte zbytečné složitosti…

Neměl cheerry na mysli vazbu certain of? Ta by už možná šla přeložit jako “několik”, “někteří”.

Certain of those present were unwilling to discuss the matter further. (OALD8)

To je za A docela formální (takže bych s tím Cheerymu nemotal hlavu), a za B to může být stále přeloženo podobně: “jistí lidé…”

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Cheerry vložený před 13 lety

Díky.

Doporučuju používat výkladový slovník, tak se hned dozvíte, že ‘certain’ je synonymum k ‘sure’.

Děkuju moc ;-)

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.