Help for English

Karma systém, co vy na to?

 

Na jednom fóru jsem viděl docela super věcičku a tou je tzv. karma systém.

Funguje to tak, že když se někomu líbí něčí příspěvek (je přínosný třeba), tak mu může udělit pozitivní karmu a když ten člen má pak těch karem určité množství, tak se to zobrazí i v jeho profilu ve formě třeba kostiček (hlavně u jména ve fóru).

Celý systém tak jak ho znám já je docela propracovaný.

– Karma samozřejmě začíná na 0, či 1 kostičce a k dosáhnutí další je nejprve potřeba málo bodů a potom více (třeba 10,50,150,300,500…)
- Karma je jak pozitivní tak negativní
- Ke karmě se dá psát i poznámka (většinou děkovná)
- Výpis karem s komentářema se zobrazuje v profilu (neni věřejné, ale může…)
- Pokud obdží příspěvek nějakou karmu, jde zobrazit
- Počet bodů co člověk může jinému ke karmě přidat či odebrat není u každého stejná, záleží především na jeho karmě (toho co dává)
- S určitou karmou může mít člověk třeba i výhody, například svůj vlastní titul, nebo cokoliv.
- Karma nejde zneužít, dát vícekrát stejnému příspěvku, častokrát stejnému uživateli apod

Tohle byl ale jenom výčet toho jak to funguje jinde, udělat to lze samozřejmě podle chuti…

K čemu je to dobré? Podle mě je to jak super motivace pro ty co tu radí a informují, tak super informace o důveryhodnosti toho rádce. V praxi to opravdu funguje.

A napadlo mě, že by se to dalo použít i na webu v komentářích. :)

Samozřejmě by se muselo v brát v potaz, že Marek by těch karem měl absolutně nejvíc a nějak to tomu uzpůsobit (jde o to, aby těch kostiček neměl třeba přes dva monitory :D)

Děkuji za příspěvek. Určitě je to velice zajímavý nápad. Hned na začátku musím říct, že nyní na to není čas, ale protože je to poměrně složitý systém bude lepší to dopodrobna promyslet do budoucna.

Především se obávám, že to nebude fungovat. Hodně mi to připomíná hodnocení článků, který jsme nedávno s velkou slávou zrušili. S podobnými problémy hodnocení příspěvků se potýkají i jiné weby a myslím, že z velké části dost neúspěšně.

Na druhou stranu musím říct, že se mi tahle myšlenka dost líbí. Za předpokladu, že by to fungovalo tak by se dalo velmi hezky vyprofilovat skupinka „rádců“.

Dále se obávám také negativního hodnocení – myslím, že to by nemusel být dobrý nápad, protože uživatelé by mohli dát ošklivou karmu někomu třeba jen pro nějakou maličkost a mám pocit, že by to mohlo vytvořit nepříjemnou atmosféru…

Omlouvám se všem slušným uživatelům, ale myslím, že takto to prostě na internetu funguje.

Nemusí to být špatný, je to dobrý nápad. Jen by se mi nelíbilo, že bych měl pořád málo kostiček. :-)

Funguje to určitě a oproti hodnocení článků je rozdíl, že člověk je líný něco psát a tak to dává fakt jenom když je potřeba. Jinak je v tom systému co znám ještě myslím ovlivněný maximální počet udělených karem za den. Taky tam je v algoritmu výpočtu těch karma bodů použitá doba co je uživatel registrovaný, ale to je myslím zbytečný, hlavní je ta jeho karma.

Co se týče té negativní karmy, tak nutností samozřejmě není. Používá se asi na takové ty uživatelé, co třeba nadávají, spamují apod, potom jim to zmenšuje karmu až do mínusové (změna barvy ukazetelů karmy) a při určitém mínusu BAN. Ale s tímto tu naštěstí moc problémy nejsou, takže pohoda.

Jsme rád, že se vám to líbí, tak až jednou bude čas… :)

Při této příležitosti musím se slzou v oku vzpomenout na Rudyarda (pamětníci si vzpomenou, o kom je řeč). To by si na něm někteří „zgustli“ s udělováním záporné karmy !!! Ale v koutku duše musíte přiznat, že patřil k inventáři tohoto webu. Nechci vířit hladinu tvrzením, že se mi po nem stýská, ale … :-)

:-) Nj, na Rudyarda jsem si už ani nevzpomněl. To bude asi tím, že je tu teď delší dobu klid. Ale i kdyby tu ještě byl a byl by tu i tento systém, tak podle toho co píše Pilda, při určitém mínusu karmy to dává BAN. Takže by tu stejně moc dlouho nebyl.

Mě by se to osobně vůbec nelíbilo, aby někdo hodnotil, jak dávám otázky, postřehy, nápady atd. Vždyť kolik lidí, tolik názorů a myslím,ža ze strachu, abych nedostala špatný puntík, tak bych radši ani nepsala. Ano, toto si mohou dovolit ti, kteří něco umí a umí poradit, a ví, že to druzí ocení, ale já začínám s angličtinou, začínám s tímto webwm a jenom reaguji podle svých pocitů. Já vím že ty moje příspěvky jsou někdy pitomé, jak je potom čtu, tak se mi zdají hloupé a nezajímavé, ale je to moje reakce a myslím, že p. Vít si všechny reakce zaslouží, aby věděl, jak moc je potřebný a perfektní. Jakmile dostanu „špatnou karmu“, radši sem ani nebudu psát. Vždyť, když mne něco nezajímá, tak to nečtu a p. Vít si v tomhle umí udělat pořádek. Mně se na tomhle webu líbí právě to, že žije, že je tolik reakcí, proboha na co ještě kritizovat a hodnotit, ty názory nejsou určeny vám, ale úplně jinak a je to víceméně interní záležitost. Je to stejné, jako by p. Vít chtěl hodnotit, kdo si jeho odpověď zaslouží a kdo ne. Pokud vím, tak trpělivě odpovídal i Rudygardovi. Dost jsem se u toho pobavila protože Rudy na Marka neměl.Takže, můj názor je ten, ať tento web žije, ať je hodně rozumných a aktuálních příspěvků, hodně poradců, hodně tazatelů, hodně rozumných názorů a hodnocení bych nechala na provozovatelích tohoto webu! Zase jsem se rozkecala, asi dostanu Zápornou karmu, že bych tento svůj názor ani nevyjádřila? Ale nešť! Schválně, jak by se to řeklo anglicky?

Mimochodem Pildo, vy byste měl spoustu kladných ohlasů, protože Vy jste nepřehlédnutelný. Ráda čtu vaše příspěvky a otázky, protože se nebojíte zeptat na cokoli, co vás zajímá. A z toho těží i ostatní.

Myslím, že systém karmy může být jak dobrou věcí, tak by mohl klidně zároveň působit i špatně. Záleží na tom, jak se pojme, ale v případě Marka a Petra rozhodně nemám strach, že by systém fungoval špatně :-)Jde o to, že pokud by se udělovala nějaká negativní (mínusová) karma, tak by to mohlo (jak říká Georgia) působit dost špatně a mohlo by to vnášet nepohodu, rozpaky a třeba i ten strach se vůbec vyjádřit. Ale myslím, že taková pozitivní karma – za odpověď uživatele na otázku jiného uživatele, trefný komentář apod. – by mohla lidi hodně motivovat a inspirovat a mohla by tomuhle webu jen prospět – pokud bude nějaká odezva v podobě zvýšení karmy, bude třeba přibývat více a více příspěvků k dění na webu, nové připomínky, náměty, návrhy apod. Takováhle karma, si myslím, by mohla být velmi prospěšná…

2georgica
To máte vlastně pravdu, mě by se taky nelíbilo, kdyby někdo hodnotil moje příspěvky. To bych se pak docela bál něco vůbec napsat. Někdy si fakt říkám, co jsem to zase za kravinu vymyslel, že se za to až stydím.

Někdy opravdu člověk zareaguje v dobrém a až potom vidí, že není v kontextu a trošku se zastydí, ale to neřeším, právě proto, že nejsem sama a myslím to v dobrém a nikoho neurazím, nanejvýše pobavím.Takže se nestyďte, Vaše příspěvky mám také ráda, i když se ptáte na pokročilejší věci, ale něco mne přeci jen zaujme a zaznamenám si to. Však se to jednou hodí. Je pro mne dobré, že jsou reakce, a těší mne.

georgia:
špatně jste to pochopila, to neni žádné hodnocení příspěvku. Tu karmu dávají akorát lidi člověku, co jim třeba pomohl na fóru, s něčím poradil apod. Neni to, že každou věc co napíšete ohodnotí několik set lidí. Získat takovou pochvalu je naopak docela těžké. :) Vypadá to pak spíš, že se vždycky přihlásíte, kouknete

Lidi jsou moc líní na to aby si dali práci s vypisováním nějakého karma textu u příspěvku co je vůbec nezajímá. A taky se to někde veřejně nezobrazuje krom toho všeobecného ukazete. Prostě když někomu fakt pomůžete, dáte si třeba záležet, tak on se vám může odvděčit tím, že vám napíše třeba „Moc jste mi pomohla, děkuji moc.“. (Ne žádné „Tak to je nic moc, dávám trojku“, neni to průměrná známka příspěvků, ale sečtený užitečný příspěvky) Ty karmy těší každého. ;)

V praxi mají lidi pak i větší motivaci se rozepsat. Neni to ale žádný posthunt, za ten by nikdo K+ nedával. Víte jakou má pak člověk radost když karmu dostane? :)

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.