Help for English

časy - rozdíly

 

Dobrý den, chci se zeptat zda je takový rozdíl mezi těmito časy: předpřítomný prostý a předpřítomný průběhový, předminulý prostý a předminulý průběhový. Ty věty mi připadají stejné, např. tato: “I had seen that film before”. Krásně by mi tam šel předpřítomný čas místo předminulého. Nebo tato: I have been writing this letter – píši tento dopis, tam by šel dát přítomný průběhový…

Je mezi tím skutečně takový rozdíl? Nebo je možné používat předpřítomný prostý i tam, kde se uvádí předpřítomný průběhový a předminulý? Našel jsem totiž několik vět, kde jsem viděl oba tyto časy, jak předpřítomný prostý tak průběhový.

A ještě se chci zeptat, zda je tedy nutné tyto časy všechny umět k maturitní zkoušce?

Děkuji za odpověďi.

S použitím jiného času vždy změníte význam té věty .. například u vašeho příkladu I HAVE BEEN WRITING THIS LETTER, tak samozřejmě, že by se dal použít místo něj i přítomný průběhový ve smyslu, že právě píšete dopis, tady ale s použitím předpřítomného vyjadřujete, že už ho píšete nějakou dobu … a k maturitní zkoušce stoprocentně vědět aspoň základy o co se jedná

K té první větě – I HAD SEEN THAT FILM BEFORE, zde použijete předminulý čas určitě vždy, když se to stalo před něčím jiným v minulosti. Záleží na kontextu, okolnostech… např. I HAD SEEN THAT FILM BEFORE MY PARENTS ARRIVED.

Nejde se to naučit z vět, které nejsou v kontextu.

I had seen that film before – tady není kontext. Tahle událost musí předcházet nějaké jiné. I didn't come because I had seen that film. Nepřišel jsem, protože jsem ten film už viděl (předtím, v minulosti). Samostatně je to, jak uvádíte, nejlepší s předpřítomným ča­sem.

I have been writing this letter – většinou se i uvádí nějaký číselný údaj (např. for ages – věky). Tahle věta znamená, že už píšete ten dopis nějakou dobu, píšete ho, zdůrazňujete činnost, ten dopis není dopsaný. Nebo jste k někomu přišel, vzal mu do ruky dopis a pronesl tuhle větu, což taky nutně nemusí znamenat, že jste ten dopis dopsal, ale že už ho píšete a prostě zdůrazňujete tu činnost samotnou. V takových případech nelze použít přítomný čas průběhový (I am writing this letter for 2 hours).

Předpřítomný prostý a průběhový se dají v některých případech zaměnit podle postoje autora např. se slovesy live nebo work. Pak záleží na tom, jestli se vám ta činnost zdá už natolik dlouhá, že je stálá a ne přechodná – I have lived here for 10 years. X I have been living here for 10 years. Druhý případ to nepovažuje za dlouhou dobu, chce se přestěhovat atp. Není to černobílé.

Doporučuju přečíst a zkusit vstřebat:
http://www.helpforenglish.cz/…pritomny-cas
http://www.helpforenglish.cz/…s-v-kontextu
http://www.helpforenglish.cz/…as-prubehovy
(Stačí ten jev (čas) napsat do vyhledáváče.)

A na konec ta maturita. Předpřítomný čas určitě ano. S ostatníma se tam můžete setkat, bylo by fajn o nich vědět. Záleží na tom, jestli chcete po maturitě angličtinu zahodit (nedoporučoval bych), nebo se něco naučit a naučit používat.

Edit: Psal jsem moc dlouho. :)

Aspoň to dotyčný má s podrobnějším vysvětlením :-)

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.