Výuka úplných začátečníků

Dobrý den, potřebovala bych radu ohledně učení. Učím angličtinu v jazykové škole. Zatím nejnižší úroveň pro mě ale byla “falešní začátečníci”… zkrátka lidi, kteří základy už mají a rozumí mi mi, když na ně v hodině promluvím anglicky. Teď jsem dostala skupinu naprostých začátečníků moc si s nimi nevím rady. Nikdy jsem od úplných začátků neučila a přestože mám k dispozici učebnici, nejsem si jistá, jak dobře “položit základy” u úplných začátečníků, aby na nich mohli dál dobře stavět. Měla jsem zatím dvě lekce a musím se přiznat, že jsem z toho nesvá. Nejhorší je, že je na mě vidět, že něvím, co dělám. Jsem nervózní, vykolejená, hodiny nejsou zorganizované, jak by měli. Prosím o jakoukoliv radu, jak postupovat při učení základů. Uvědomuju si, že to je to nejdůležitější a pokud svou práci neodvedu dobře, moji žáci se anglicky nikdy nenaučí. Ocením jakékoliv rady ohledně postupů, co učit kdy, nálně hodiny, aktivity, odkaz na nějaké lesson plans… Cokoliv. Nechci zklamat. Děkuji mockrát :)

Hlavně mít dobrou výslovnost, to je základ! :)

Pro začátek mne napadá, že byste mohla použít tento kurs, který kdysi pro začátečníky vytvořil Marek.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od koudies vložený před 12 lety

Dobrý den, potřebovala bych radu ohledně učení. Učím angličtinu v jazykové škole. Zatím nejnižší úroveň pro mě ale byla “falešní začátečníci”… zkrátka lidi, kteří základy už mají a rozumí mi mi, když na ně v hodině promluvím anglicky. Teď jsem dostala skupinu naprostých začátečníků moc si s nimi nevím rady. Nikdy jsem od úplných začátků neučila a přestože mám k dispozici učebnici, nejsem si jistá, jak dobře “položit základy” u úplných začátečníků, aby na nich mohli dál dobře stavět. Měla jsem zatím dvě lekce a musím se přiznat, že jsem z toho nesvá. Nejhorší je, že je na mě vidět, že něvím, co dělám. Jsem nervózní, vykolejená, hodiny nejsou zorganizované, jak by měli. Prosím o jakoukoliv radu, jak postupovat při učení základů. Uvědomuju si, že to je to nejdůležitější a pokud svou práci neodvedu dobře, moji žáci se anglicky nikdy nenaučí. Ocením jakékoliv rady ohledně postupů, co učit kdy, nálně hodiny, aktivity, odkaz na nějaké lesson plans… Cokoliv. Nechci zklamat. Děkuji mockrát :)

Jakou používáte učebnici? Jaké máte dané “tempo výuky”? Jak často máte hodiny a jak dlouhé? Kolik máte žáků ve skupině? Jak jsou staří? Jsou opravdu všichni naprostí začátečníci?

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Roman Svozílek vložený před 12 lety

Jakou používáte učebnici? Jaké máte dané “tempo výuky”? Jak často máte hodiny a jak dlouhé? Kolik máte žáků ve skupině? Jak jsou staří? Jsou opravdu všichni naprostí začátečníci?

Mám New English File Elementary, samotná učebnice mi ale moc nevyhovuje… Bohužel se s tím nedá nic dělat, jinou mi nedají. Výuka je jednou týdně na 90 minut, mám 4 studenty. Jeden je skutečně naprostý začátečník, dva z nich angličtinu měli alespoň chvíli ve škole, ale znalosti na falešné začátečníky skutečně nemají – pouze sem tam mají povědomí o nějaké číslovce nebo pozdravu. Těmto třem je tak 27 – 35. A pak tam mám jednoho pána – důchodce, který do začátečnického kurzu chodí asi už po čtvrté a nikdy se nepřihlásí do vyššího. Plán je takový, že za 17 týdnů musím probrat první 3 lekce NEF Elementary. S výslovností problém nemám :)

Hm, tak to je průšvih. Úplný začátečník by neměl začínat z knihou ELEMENTARY, ale STARTER nebo BEGINNER (každá firma si to nazve jinak).

Protože učebnice elementary prostě počítají s elementární znalostní a jedou rychlejc. Já osobě učím úplné začátečníky z knih starter/beginner a pak přecházíme na elementary stejné řady.

Mimochodem, před 16 lety, kdy jsem začal učit, jsem taky učil úplné začátečníky z knih elementary, jenže to knihy starter/beginner téměř nikdo nevydával. Za ty roky se toho hodně změnilo. Dle mého to poukazuje na špatnou kvalitu školy, pro kterou učíte…

Nicméně z toho, co píšete, s tímto asi nic nenaděláte… Učebnice NEF Elementary je dobrá (taky jste mohla být nucena učit z knih “Pro samouky”, což je teda teprve síla…) :-)

Já proberu často dvoustránkovou lekci (myšleno třeba A1) za 90 minut, jenže to už mají za sebou studenti starter učebnici.

Myslím, že zvládnout se to dá, ale hlavně se nesnažte nikam spěchat. Dle mého největší základ jsou osobní zájmena a sloveso být. Studentům se nebude moc plést třeba slovo table a window, ale děsně se jim motá IT/IS/THEM/TH­EY/THEIR/YOU/Y­OUR/YOU'RE/HIS/HE'­S atd atd atd

Tam je třeba rozhodně nespěchat a pořádně jim to dostat pod kůži a pořád opakovat a opakovat. A pořád se jich ptát odkud jsou, a kde jsou a kde je on (spolužák) a odkud je, a co dělá za práci (jaká je jeho práce). Ono i s pouhým slovesem BÝT se dá docela dlouho vystačit. Právě v učebnicích starter se kolem toho točí mnoho lekcí, jenže v NEF ELEMENTARY máte již v kapitole 2A, takže přichází do hry DO a DOES a to je pro úplně začátečníky docela divoké :-)

K NEF jsou dobré knihy pro učitele, je tam hodně dalších cvičení a doplňkových aktivit. Určitě si je nakopírujte a dělejte v hodinách.

Skladba studentů taky není ideální, ale to se bohužel stává často.

No uvidíte, toto je je takové moje obecné “tlachání”, ale jako klíčový problém bych asi viděl úroveň učebnice…

Protože při nižším levelu byste se cítila myslím mnohem lépe a když byste jela podle knihy, byla byste v pohodě :-)

A mohl byste mi doporučit nějakou knížku beginner/starter, se kterou máte zkušenosti a jste spokojen? Mohla bych se odtamtud alespoň inspirovat nebo z ní něco do výuky “propašovat” :) NEF mi moc nevyhovuje ani na vyšších úrovních, bohužel má zkušenost je ale taková, že dnes podle ní učí většina (nebo alespoň spousta) jazykovek. Sama mám zkušenost se třemi jazykovými školami, od spolužáků mám informace o dalších několika a všude se jede podle NEF a neslyšela jsem, že by se někde začínalo s učebnicí starter/beginner… Ale máte pravdu, něco takového by bylo určitě potřeba. Prosím tedy o doporučení, moc děkuji :)

No ale co se vám nelíbí obecně na knihách NEF? Ze kterých učebnic (pro skupinovou výuku) ráda učíte?

V jazykovkách se často učí právě z NEF nebo Cutting Edge, ale mně vyhovují.

Mohu vám doporučit pro malou skupinku učebnice řady IN ENGLISH. Jsou to tři úrovně. První je právě starter

Je to hodně interaktivní kniha. Málo psaných cvičení, hodně záleží na učiteli, ale dá se z toho vytěžit hodně speakingu a je tam taky hodně poslechu. Celkem má 30 lekcí, a slovesu být se věnuje prvních 10 lekcí, takže třetina knihy je jen sloveso být, ale spousta dobrých aktivit kolem, takže se dá říct, že se díky tomu základy hodně dobře pamatují.

Já osobně učím úrovně A0-A2 nejčastěji z NEF nebo IN ENGLISH.

Souhlas s Romanem ve všech bodech a s tím, že jste rozklepaná, si nedělejte velkou hlavu. Mně dost pomohly Teacher's Books – na začátku jsem si říkala “Pche, kdo potřebuje knihy pro učitele…” a taky podle toho moje hodiny vypadaly, myslím, že to nikoho moc neoslovilo… Prostě vás to naučí se zorientovat v té učebnici z pohledu učitele. A hlavně: don't give up! :-) Good luck! 8-)

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.