Help for English

like to be + ing

Oboje je možné… častější je ing.. nebo to opět souvisí s národnostmi?

Díky moc.

Můžeš dát konkrétní příklady, nějak mi to nedochází, na co se ptáš…

I like to swim.
I like swimming.

To se tu na foru probíralo už několikrát. V některých případech mezi tím rozdíl není. I like to do sth = opravdu tu činnost mám rád, užívám si to. I like doing sth může mít i význam takový, že to, co mě čeká, moc rád nemám (třeba chodit k zubaři), ale upřednostňuji (radši) k tomu zubaři chodím (dvakrát do roka), abych měl zuby v pořádku.

I like to go to the dentist's. = opravdu rád chodím k zubaři, miluju zvuk vrtačky a to, jak pokaždé falešně zpívá s rádiem ** I like going to the dentist's twice a year**. Zubaře přímo nesnáším, ale jelikož by mě roztrhnul vejpůl, tak tam radši dvakrát do roka zajdu, aby mi ty zuby zkontroloval.

Jinak je to i v článku Verb Patterns (slovesné vzorce), zhruba ve 3/4.

Díky :-)

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Lucka Skrčená vložený před 12 lety

To se tu na foru probíralo už několikrát. V některých případech mezi tím rozdíl není. I like to do sth = opravdu tu činnost mám rád, užívám si to. I like doing sth může mít i význam takový, že to, co mě čeká, moc rád nemám (třeba chodit k zubaři), ale upřednostňuji (radši) k tomu zubaři chodím (dvakrát do roka), abych měl zuby v pořádku.

I like to go to the dentist's. = opravdu rád chodím k zubaři, miluju zvuk vrtačky a to, jak pokaždé falešně zpívá s rádiem ** I like going to the dentist's twice a year**. Zubaře přímo nesnáším, ale jelikož by mě roztrhnul vejpůl, tak tam radši dvakrát do roka zajdu, aby mi ty zuby zkontroloval.

Jinak je to i v článku Verb Patterns (slovesné vzorce), zhruba ve 3/4.

Ahoj,

ano, probíralo se to tu už několikrát a i z článku jsme to pochopil přesně naopak. I like swimming. Rád plavu (užívám si to). I like to swim at weekends. Rád plavu o víkendech. (jindy se mi to nehodí a nebo mě to nebaví)
Jak je to tedy? :-)

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Scorpio vložený před 12 lety

Ahoj,

ano, probíralo se to tu už několikrát a i z článku jsme to pochopil přesně naopak. I like swimming. Rád plavu (užívám si to). I like to swim at weekends. Rád plavu o víkendech. (jindy se mi to nehodí a nebo mě to nebaví)
Jak je to tedy? :-)

Je to jak říkáte. Tento rozdíl je ale jen v britské angličtině, americká preferuje LIKE TO i když mě to baví.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Marek Vít vložený před 12 lety

Je to jak říkáte. Tento rozdíl je ale jen v britské angličtině, americká preferuje LIKE TO i když mě to baví.

Díky za potvrzení. Ano, u americké je mi to jasné.

I'm sorry. :-8

Takže jsem to sourozencům naštěstí vysvětlil správně..díky :D :-)

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.