Help for English

zvýrazňovací do/did

ahoj,

zajímalo by mě jak je to s tím did, vím že se používá pro zvýraznění děje, ale myslím si, že v takových případech stojí až za zájmenem, je to tak?

Bob invested all his money in the stock market just before it fell. Boy,** did** he come a cropper.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od qteck vložený před 11 lety

ahoj,

zajímalo by mě jak je to s tím did, vím že se používá pro zvýraznění děje, ale myslím si, že v takových případech stojí až za zájmenem, je to tak?

Bob invested all his money in the stock market just before it fell. Boy,** did** he come a cropper.

Ak myslis ludovo povedane “otazkovy slovosled”, tak ten sa pouziva len pri zvolaniach, tak, ako tomu je aj v tvojej vete.

Napr. I came home from work and boy, did I feel tired! (Prisiel som domov z prace a “clovece”, ci som sa ti len citil unaveny!)

verzus

Niekto mi povie: I'm sure you didn't feel tired when you came home from work! na co ja odpoviem: I DID feel tired,… (“Urcite si sa necitil unaveny ked si prisiel z roboty! – odpoviem: Ale praveze CITIL!”)

Prvy priklad (otazkovy slovosled) je len zvolanie. V druhom priklade (oznamovaci slovosled) vlastne vyvracias niekoho tvrdenie a zaroven prizvukujes/davas vacsi doraz hlavenmu slovesu (v tomto pripade “feel”).

supr, díky za vysvětlení :-)

Odkaz na příspěvek Příspěvek od qteck vložený před 11 lety

ahoj,

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.