Překlad slova self-esteem

Nějak bojuji s češtinou. Jak přirozeně řekneme:
She has low self-esteem.
Rozhodně to nebude to slovníkové sebeúctu. Málo si věří? Je to ono?

Nemá žádnou sebeúctu. ?

hrdost, důstojnost…
Neváží si sám sebe. (?)

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Franta K. Barták vložený před 12 lety

hrdost, důstojnost…
Neváží si sám sebe. (?)

JJ asi s tím vážením to bude nejbližší. Jdeme na to pomocí slovesa. S tím, že si někdo věří, to by bylo klasicky pomocí self-confidence nebo give sb. some credit.
Ostatně první reakce na vážit si sám sebe by u mne byla pomocí self-respect. Ono to asi budou synonyma. :-)

Já jsem si teda vždycky (třeba mylně) myslela, že self-esteem je sebevědomí. Čili “Má nízké sebevědomí.” :-?

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Lucka Skrčená vložený před 12 lety

Já jsem si teda vždycky (třeba mylně) myslela, že self-esteem je sebevědomí. Čili “Má nízké sebevědomí.” :-?

Podle mě to lze užít v obojím významu. :)

Já jsem si to myslel kdysi taky, ale myslím, že je nelze považovat za synonyma. Ano jedno vede k druhému, ale viděl bych v tom rozdíl. Se slovem self-respect, jak jsem psal, to už ano.

Self-esteem určitě není sebevědomí, ale sebeúcta. Což jsou trochu jiné pojmy.

Zdravim.

Zajimal by mne nazor rodileho mluvciho na rozdil slov self-respect a self-esteem.

Dekuji

Odkaz na příspěvek Příspěvek od fernando 1 vložený před 5 lety

Zdravim.

Zajimal by mne nazor rodileho mluvciho na rozdil slov self-respect a self-esteem.

Dekuji

Taky bych to rád věděl, i když myslím, že moc nic nového nevymyslí.
Přidal bych jako 4. slovo self-worth.
Já osobně to vidím i po 6 letech (:-)) stejně.
self-respect, self-esteem, self-worth – nevěří si, má o sobě pochybnosti, chybí mu vnitřní sebedůvěra
self-confidence – seběvědomí , je něco trochu jiného, může ji mít i člověk, který má nižší self-esteem

See https://www.psychologytoday.com/…-self-esteem

Self-esteem se v BrE normálně používá také ve smyslu sebevědomí, britský NHS má dokonce sekci “Raising low self-esteem”, přičemž úvodní odstavec je:

We all have times when we lack confidence and don't feel good about ourselves.

But when low self-esteem becomes a long-term problem, it can have a harmful effect on our mental health and our lives.

https://www.nhs.uk/…self-esteem/

Jinak více psychologicky zaměřené texty mezi nimi rozlišují ve smyslu, který tu byl uveden.

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.