apply for/ apply to

Servouz,

mohl by mi někdo udělat pořádek v rozdílech mezi apply for a apply to?

Chápu, že apply for a job – žádat o práci ; a apply to a person – žádat člověka

v učebnici mám větu: I¨ve applied to three colleges. I hope one of them accepts me.

znamená to: požádal jsem tři kolegy. Doufám, že mě jeden z nich příjme. ??

Google always does its best.

Other answers.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od qteck vložený před 11 lety

Servouz,

mohl by mi někdo udělat pořádek v rozdílech mezi apply for a apply to?

Chápu, že apply for a job – žádat o práci ; a apply to a person – žádat člověka

v učebnici mám větu: I¨ve applied to three colleges. I hope one of them accepts me.

znamená to: požádal jsem tři kolegy. Doufám, že mě jeden z nich příjme. ??

I´ve applied to three colleges – “colleges” jsou VYSOKÉ ŠKOLY, NE KOLEGOVÉ !!! “kolegové” by byli “collegues”.

Oxfordský slovník říká toto:

Apply (for job, course)

1 [intransitive, transitive] to make a formal request, usually in writing, for something such as a job, a place at college, university, etc

You should apply in person/by letter.

apply for something – to apply for a job/passport/grant

apply to somebody/something (for something) – to apply to a company/university

apply to do something – He has applied to join the army.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Daniel Müller vložený před 11 lety

I´ve applied to three colleges – “colleges” jsou VYSOKÉ ŠKOLY, NE KOLEGOVÉ !!! “kolegové” by byli “collegues”.

Oxfordský slovník říká toto:

Apply (for job, course)

1 [intransitive, transitive] to make a formal request, usually in writing, for something such as a job, a place at college, university, etc

You should apply in person/by letter.

apply for something – to apply for a job/passport/grant

apply to somebody/something (for something) – to apply to a company/university

apply to do something – He has applied to join the army.

Přesně, jak píšeš.
Podal jsem si přihlášky na 3 vysoké školy.

Obecně bych doporučil původnímu tazateli, aby v případě podobného problému zadal klíčové slovo do oxfordského slovníku (nebo i jiného, ale ten oxfordský mi přijde nejlepší) – tam najdete i kolokace s předložkami. Diskuzní fóra, na která odkazoval Josef (a samozřejmě nejen ta, ale diskuzní fóra na internetu obecně), mi přijdou taková dost nepřehledná (tedy kromě toho na HFE).

EDIT.: Přehled kvalitních, online zdarma dostupných výkladových slovníků najdete v tomto článku: www.helpforenglish.cz/…darma-online

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Daniel Müller vložený před 11 lety

Obecně bych doporučil původnímu tazateli, aby v případě podobného problému zadal klíčové slovo do oxfordského slovníku (nebo i jiného, ale ten oxfordský mi přijde nejlepší) – tam najdete i kolokace s předložkami. Diskuzní fóra, na která odkazoval Josef (a samozřejmě nejen ta, ale diskuzní fóra na internetu obecně), mi přijdou taková dost nepřehledná (tedy kromě toho na HFE).

EDIT.: Přehled kvalitních, online zdarma dostupných výkladových slovníků najdete v tomto článku: www.helpforenglish.cz/…darma-online

Diskuzní fóra na internetu jsou výborná a přehledná věc. Prakticky všude je to to samé – otázka a odpověďi – stačí to projíždět a zaměřit se pouze na odpovědi mluvčích (většinou tam mají native language) a jsme doma.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Jakub Ryba vložený před 11 lety

Diskuzní fóra na internetu jsou výborná a přehledná věc. Prakticky všude je to to samé – otázka a odpověďi – stačí to projíždět a zaměřit se pouze na odpovědi mluvčích (většinou tam mají native language) a jsme doma.

Já neříkám, že diskuzní fóra na internetu jsou vyloženě špatná věc, to ne. Každý na to má jiný názor. Řekl bych, že druhá výhoda způsobu, který jsem výše popsal, je ta, že ne každý má čas a schopnosti si číst V angličtině O angličtině. Většinou ta vlákna bývají dost dlouhá a ne každý má chuť a vůli si to číst. Já také ne. Proto spíše preferuji ty slovníky, případně toto diskuzní fórum – zde vlákna nebývají tak dlouhá (ale fakt je, že někdy tady vzniknou dost zajímavé diskuze  ).

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.