as for ME

Zdravím všechny,

dlouho mám zažito, že AS FOR SB/STH = AS FAR AS SB/STH IS CONCERNED = pokud jde o někoho/něco, co se týče někoho/něčeho

Chci se zeptat na použití AS FOR ME např ve větách:
A: I like tea.
B: As for me, I prefer coffee.

A: The most difficult part of the exam was reading.
B: As for me, I had difficulties with listening.

Je mi jasné, že AS FOR ME nelze použít ve významu IN MY OPINION, Používám to ale dobře ve významu POKUD JDE O MĚ? Nalezl jsem hodně příkladových vět s použitím AS FOR SB/STH ale s AS FOR ME už mnohem méně a ve slovnících, které jsem prošel snad žádné.

Díky všem za názor.

EDIT: Asi som sa mýlil – podľa tej stránky. Príspevok podo mnou zodpovedal otázku.

Na druhej strane si (aj tak niekde v hĺbke duše) myslím, že to vyjadrenie AS FOR sb v tom význame, ktoré vyššie uvedený web “odsudzuje” je v pohode. V jednej knihe od seriózneho anglického vydavateľstva je uvedené toto:

To show that you are going to start talking about your own personal experience or situation, use in my own case or (especially in informal styles) as for me / myself.

Nie je tu zmienka o tom, aby to bolo zle. Alebo čo napr. tieto vety z Biblie, z (anglických) filozofických diel. Sú “incorrect”?:

• But as for me and my house, we will serve the Lord.
  • As for me all i know is that i know nothing

Nechcem teda pochybovať o tej stránke, ale tak…

Díky za reakce, kdyby se k tomu chtěl ještě někdo vyjádřit, budu rád. Pořád totiž nevím, co si myslet. 

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Marecek vložený před 11 lety

Na druhej strane si (aj tak niekde v hĺbke duše) myslím, že to vyjadrenie AS FOR sb v tom význame, ktoré vyššie uvedený web “odsudzuje” je v pohode. V jednej knihe od seriózneho anglického vydavateľstva je uvedené toto:

To show that you are going to start talking about your own personal experience or situation, use in my own case or (especially in informal styles) as for me / myself.

Nie je tu zmienka o tom, aby to bolo zle. Alebo čo napr. tieto vety z Biblie, z (anglických) filozofických diel. Sú “incorrect”?:

• But as for me and my house, we will serve the Lord.
  • As for me all i know is that i know nothing

Nechcem teda pochybovať o tej stránke, ale tak…

taky mě to překvapilo…vždy jsem As for me/myself používal tak, jak ho na těch stránkách odsuzují … je to ale asi česká publikace, tak se tam chyba objevit může

jinak díky za definice a příkladové věty ;)

Já si myslím, že to co píše marecek není nijak v rozporu s tím, co je v odkazu na D. Sparlinga. Podle mne to Scorpio používá dobře. Mně osobně google našel 950milionů odkazů na as for me v uvozovkách. nebo mně něco uniká? V čem vidíte tu neshodu?

Chápu, že

• As for me, I don't like coffee.

je prostě něco jiného než

• As for me In my opinion, Mr Zeman should talk so much.

Ale to, co Czenglish kritizuje, je použití v odpovědi.
Jinak v tom nevidím vůbec žádný problém, i vzhledem k heslu v Oxfordu

S tím naprosto souhlasím, ale já to vidím spíš, že se to nemůže použít ve vyjádření postoje lhostejno je-li to odpověď nebo ne.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od swimmer vložený před 11 lety

S tím naprosto souhlasím, ale já to vidím spíš, že se to nemůže použít ve vyjádření postoje lhostejno je-li to odpověď nebo ne.

Asi máš pravdu. Ale někdy je těžké to rozlišit.
As for Jo, she's doing fine.
As for the children, they were happy enough to spend all day on the beach.
As for where we'll get the money from, we'll talk about that later.
As for Louise, well, who cares what she thinks.
He's here. As for the others, they'll arrive later. [=the others will arrive later]
He was a nice enough person, but as for his suggestions, I found them unhelpful.
They like tea, but as for me, I prefer coffee.

Všechny věty jsou ze slovníků, kromě té poslední – je to tahto správné použití nebo ne? 

Já bych ho tam klidně dal. Tak člověk nic nehodnotí. Ale uznávám, že led je velmi tenký .
Stejně tak Scorpio neříká, že podle něho nejtěžší byl poslech. Ale převede se pouze pozornost na jeho osobu.

Také si myslím, že vysvětlení v odkazu je příliš složité, kontrolovala jsem si to a myslím, že používání, jak většina z vás uvádí, je v pořádkul. https://www.collinsdictionary.com/…glish/as-for

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.