shy ; shame

Napsal jsem pár slovíček, které trošku znám, ale s řadou z nich si nejsem sto pro jistej, rád bych vás poprosil o opravu a nebo doplnění. Nebo o přidání vašich.
DíKY MOC

stydět se – to be shy ; to blush

být stydlivý/á – to be shy? nebo to shy? (ani nevím jestli se samotné shy jako sloveso používá)

stydět se za – to be shy for ; to blush for

že se nestydíš – aren´t you shy???

styd se! Hanba na tebe – Shame on you!

být zahanben – to be ashamed (popravdě, jaký je rozdíl mezi stydět se a hanbit se?)

to je hanbebné, ostudné – This is shameful

to je hanba, ostuda – That´s a shame

Don't be so shy.

to be shy = stydět se – ale ve smyslu být stydlivý
He´s shy = Je stydlivý, nesmělý.
to blush = červenat se
stydět se za = to be ashamed of
že se nestydíš = aren´t you ashamed?!
měl by ses stydět = shame on you
jaká ostudat = what a shame!
Don´t be so shy = nebuď tak nesmělý

What a shame, neznamena to nahodou......to je skoda, ja to tak alespon pouzivam.

to je skoda sa povie What a pity! 8-)
what a shame by znamenalo – aká hanba!

Pity a shame jsou synonyma

Takže ‚What a shame/pity‘ znamená ‚Jaká škoda‘ nebo něco v tom smyslu. Pokud chcete říct něco týkající se ostudy, je na místě ‚Shame on sb.‘ což se dá přeložit jako ‚Že ti není hanba‘ nebo ‚Měl by ses stydět‘

oh, to som nevedel…diki 8-)

Mel by ses stydet, pouzivam jen shame yourself, s tim on to vidim poprve.
Shame on yourself mi zni divne. Je to spravne?

Jestli je to špatně nevím. Nikdy jsem to ale neslyšel.

Problém asi je, že si často to zvratné SE překládáme jako myself/yoursel­f/himself, etc. Jenže to nefunguje ve všech případech. Vlastně jen v málokterých. Třeba ‚behave‘. Tam je časté zvolání ‚Behave yourself‘ a nebo i ve větě ‚I hope you‘ll behave yourselves while I am doing some shopping'.

SHAME se používá s YOU, tedy SHAME ON YOU, nikoliv ON YOURSELF. Protože to říká někdo někomu, tak tam nepoužije zvratné, ale normální osobní.

to Dispisk:

to be shy = stydět se – ale ve smyslu být stydlivý
He´s shy = Je stydlivý, nesmělý.

takže vlastně i stydí se…he´s shy…není jen he shies nebo tak, jo?

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.