PŘÍTOMNÝ ČAS

Potřeboval bych objasnit použití tohoto času v situacích jako-instrukce,recen­ze,vypravování,ko­mentáře…

1. Když udávám směr cesty nebo jak se někde dostat,tak se používá PŘÍTOMNÝ ČAS?(žádný jiný se nepoužívá?)
  • Go straight on to the traffic lights, then you turn right…
  1. Vypravování příběhů-Když mám říct jak bylo v práci nebo co jsem viděl,tak kdy mám použít přítomný a kdy minulý čas?

A když vyprávím co jsem dělal o prázdninách?(mi­nulý či přítomný)

1. Hodnocení filmů,knih…

Kniha byla napsaná-tady použiji minulý

Děj se točí kolem muže,který našel-musím použít přítomný čas(který najde)

Můj osobní názor(film jsem viděl,udělal na mě dojem…)-minulý čas

To samé platí pro situace,kdy někomu osobně vykládám děj?

1. V případě,že máme naplánovanou nějakou akci(stěhování,ná­kup…) má se použít přítomný čas?
  • Pojedeme do tohoto obchodu.Tam nakoupíme a potom pojedeme domů.
  1. Je pravda,že knihy se mají psát v přítomném čase?
  • Toto jsem našel v jedné knize-Joona sedí ve vnitřním prostoru kavárny-Jonna sits down…
  • Flora sedí na zápraží-Flora is sitting on the steps…

Proč mají jiné přítomné časy? Kdy se má použít přítomný průběhový a kdy prostý?

Děkuji

Možná vám k zodpovězení některých dotazů pomůže tento článek:

http://www.helpforenglish.cz/…-vypravovani

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Josef vložený před 11 lety

Možná vám k zodpovězení některých dotazů pomůže tento článek:

Tento článek jsem již přečetl. Částečně vysvětluje pouze otázku 5.

Děkuji

1. instrukce je v podstatě příkaz, rozkaz – Rozkazovací způsob v angličtině
  2. vyprávění – to přece záleží na tom, o čem vyprávíte a jakým stylem to chcete vyprávět, ale vy byste se měl zatím držet minulého času, když povídáte o něčem,co se stalo (včera, minulý rok, v lednu…), popř. kde je to vhodné, tak předpřítomného (např. pokud jste doteď za prázdniny přečetl X knih, ale číst ještě budete); když povídáte o nějakých svých zvycích, koníčcích, rodině, kde bydlíte atd., tak přece přítomný prostý
  3. filmy – vyprávíte-li o filmu, který jste viděl včera, děj přece můžete vyprávět i v minulém, ten přítomný se používá pro větší “zatažení” posluchače do děje, to je stejné, jako v češtině
  4. naplánovaná akce – přítomný prostý i průběhový i GOING TO, záleží na situaci
  5. knihy – jak to myslíte, že se mají psát v přítomném čase? V knize najdete všechny časy. Většinou: she sits down = sedá si / she is sitting on the steps = sedí na schodech. O přítomných časech více v článku Přítomný čas prostý a průběhový a Přítomný čas PROSTÝ vs. PRŮBĚHOVÝ a souvisejícími články Přítomný čas prostý a Přítomný čas průběhový.
Odkaz na příspěvek Příspěvek od Lucka Skrčená vložený před 11 lety
  1. instrukce je v podstatě příkaz, rozkaz – Rozkazovací způsob v angličtině
  2. vyprávění – to přece záleží na tom, o čem vyprávíte a jakým stylem to chcete vyprávět, ale vy byste se měl zatím držet minulého času, když povídáte o něčem,co se stalo (včera, minulý rok, v lednu…), popř. kde je to vhodné, tak předpřítomného (např. pokud jste doteď za prázdniny přečetl X knih, ale číst ještě budete); když povídáte o nějakých svých zvycích, koníčcích, rodině, kde bydlíte atd., tak přece přítomný prostý
  3. filmy – vyprávíte-li o filmu, který jste viděl včera, děj přece můžete vyprávět i v minulém, ten přítomný se používá pro větší “zatažení” posluchače do děje, to je stejné, jako v češtině
  4. naplánovaná akce – přítomný prostý i průběhový i GOING TO, záleží na situaci
  5. knihy – jak to myslíte, že se mají psát v přítomném čase? V knize najdete všechny časy. Většinou: she sits down = sedá si / she is sitting on the steps = sedí na schodech. O přítomných časech více v článku Přítomný čas prostý a průběhový a Přítomný čas PROSTÝ vs. PRŮBĚHOVÝ a souvisejícími články Přítomný čas prostý a Přítomný čas průběhový.

Rozdíly mezi přítomným prostým a průběhovým jsou mi celkem jasné. Jde mi o tyto situace,které jsem hledal na internetu a našel jsem různé názory.

2. Vyprávění

Ptám se kvůli tomuto- http://www.helpforenglish.cz/…-vypravovani

Vyprávění v přítomném čase

• …příjdu odněkud domů a teť začnu vyprávět co všechno jsem tam dělal, co všechno bylo a tak…Tady všude taky využiji pravidla pro vyprávění včetne „zákazu“ předpřítomného času (…a to jsem ještě nikdy neviděl).

Asi je to trochu hloupý dotaz po tom vysvětlení, ale já si prostě nevím rady. Dík :-)

• Odpověď-Jistě, to samé platí pro písemné i ústní vyprávění.

3. Recenze se mají psát tedy v přítomném čase? Pokud ale napíšu kdy to bylo natočeno nebo jak se mi film líbil,tak použiji minulý čas?

5. Psaní knih- http://en.wikipedia.org/…ical_present

http://nanowrimo.org/…reads/124304

Tady bych se rád zeptal na překlad. Sama píšete-she sits down = sedá si / she is sitting on the steps = sedí na schodech

• Pro události v ději používáme prostý čas, tedy přítomný prostý.

Karkulka přijde do lesa a potká vlka. Vlk povídá…

She comes to the forest and meets a wolf. The wolf says…(proč tu není saying?)

Mám knihu v češtině a v originálu. Začátek kapitoly-Sedí na zemi,zády se opírá o stěnu,dívá se na televizi… Poté se opět se zahledí na obrazovku.

She sits on the floor,leaning against the wall,while she watches television. A second later she is watching the show again.

Nebo-Joona pomalu projíždí

• Joona drives slowly along

Penelope stojí u okna.

• Penelope stands at the window.

Proč jsou tučně zvýrazněné slova v přítomném prostém?

Jak správně použít přítomné časy v knihách?

Děkuji

1. Vyprávění – z vašeho dotazu mi úplně není jasné, na co se vlastně ptáte. V uvedeném článku je sice napsáno, že ve vyprávění se nepoužívají přítomné časy, ovšem praxe (knihy) je podle mě jiná – tam se s přítomným časem setkáte velice často, protože (jak také Marek potvrdil v komentářích pod článkem, hned na první straně) přítomnými časy vtáhnete posluchače více do děje – stejně jako v češtině.
  2. Recenze – přečtěte si pár recenzí a zkuste na to přijít sám
  3. Překlad – odpovědět na váš dotaz je něco jako snažit se odpovědět na otázku “Proč se to v angličtině řekne takhle a ne tak, jako v češtině?” – jsou to rozdílné jazyky. A znovu se ptám: vy budete psát knihu v angličtině, že se dotazujete “Jak správně použít přítomné časy v knihách?”? Čtěte zjednodušenou literaturu pouze anglicky a snažte se pochytit, jak angličtina funguje.

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.