Help for English

Používá se v dnešní době ještě Cockney accent?

 

Ahoj, nedávno jsem se koukal po internetu po přízvucích a našel jsem nějaký přízvuk “Cockney” a docela mě zaujal, tak jsem se snažil najít pár článků o tom jak správně vyslovovat slova v tomto přízvuku, ale narazil jsem na jeden článek kde bylo napsáno, že tento přízvuk se v dnešní době už moc nepoužívá… Je na tom něco pravdy? Má tu někdo z vás s tímto přízvukem nějaké zkušenosti?

Cockney akcent je povodom akcent z (vychodneho) Londyna, ktorym aj v sucasnosti hovori obrovska cast working-class Londyncanov. Pouziva sa uplne bezne, no nie je to zrovna najobdivovanejsi prizvuk v Britanii.

Nie je to akcent velmi oblubeny pri formalnych job interviews a radsej sa preferuje ‘RP’ akcent (received pronunciation alebo tiez “Queen's English”). Na cloveka s Cockney akcentom sa ludia vacsinou nepozeraju ako na super duper vzdelaneho cloveka s X-Y titulmi (aj ked opak moze byt v skutocnosti pravdou!)

Toho už jsem si stihl všimnout, že docela dost lidí si dělá z toho přízvuku srandu a na youtube je celkem dost takových zesměšňujících videí zrovna na ten Cockney přízvuk… :D A prosímtě nevíš kde bych mohl najít nějaké zvukové nahrávky nebo nějaké výslovnostní tutoriály podle kterých bych mohl trénovat?

Záleží jak daleko jste na tom s fonetikou a fonologií? (jestli vám pomůže diagram samohlásek a vyznačené odchylky) :-) Potom se i najdou odborné knihy.

Pokud né moc daleko, tak obyčejné nahrávky… možná neumím hledat ale nejsou krom youtube hrstky. Kdo by taky nahrával dělnickou třídu. :-D Prostě si najděte svého filmového hrdinu a papouškujte. :-)

Každopádně bych si osobně dal pozor, abych nedělal “české” chyby či vůbec piloval obecnou RP English a až potom do světa vylez s akcentem. :-D Ale chápu co vás táhne, mám to samé (se scouse accentem). Člověk má dobrý pocit když už trochu zní “jako oni:-D”.

Doplním, že RP je dobrá jako výchozí (s tím že nikoho neurazíte) a hlavně je k ní dostatek materiálů. Navíc pořád, je to angličtina na úrovni a má svou krásu (navíc ji vlastně skoro nikdo nemluví!!:-D).

Jako kdybych to měl brát podle té angické fonetické abecedy, tak bych byl ztracenej… Já se učím, tak že se dívám na anglicky mluvené filmy nebo poslouchám nějaké anglické radio a pak jen opakuju do té doby než mi to zní nějak podobně jako v tom filmu / radiu. Asi to není zrovna nejlepší způsob jak se to naučit, ale docela mi to pomáhá :D Abych řekl pravdu, tak mě vždycky dělala výslovnost větší problém než gramatika… Gramatiku zvládám celkem dobře si myslím :)

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.