Help for English

anglicke časy v praxi

zdravím, snažím sa po troške zlepšovať v angličtine.

Slovička my nerobia problém, časy ovládam skôr teoretický ako praktický.

Ked sa v škole prebera nejaký konkretný čas tak nemam problém v ňom vytvoriť vetu zhruba viem kedy sa použije ale ked mam v praxi rozprávať tak som z tich časoch confused !

o rok a pol mam maturity a angličtinu mam celkom rád tak by som si to chcel nejak ujasniť bodla by nejaká pomôcka podľa ktorej sa riadit.

Určitě hodně číst, koukat na seriály , nebo studovat nějakou knížku ohledně gramatiky.
za mě DESTINATION B1/B2, jasná a přehledná knížka gramatiky.

Maturity se nemusíte bát, když trochu víte, o čem je řeč, neztratíte se :)

Já bych doporučil hlavně zdejší články na HFE.

Každému může sedět něco jiného, ale já třeba učebnice typu DESTINATION nemůžu vystát.

A z čeho konkrétně jste confused? Jak se vám ty časy pletou? Třeba když máte vyprávět o včerejším výletě, tak nevíte, jaký čas použít? Je to v okamžiku, kdy na vás někdo najednou “vybafne” “A teď mluvte!”, takže máte problém okamžitě reagovat, nebo když píšete nějakou písemnou práci… ?

Nebo se vám pletou třeba přítomný prostý s přítomným průběhovým; minulý s předpřítomným – nevíte, kdy je který vhodnější?

Pardon za ozivenie temy :D Ano presne tak ked to niekto na mna vybafne.

Postrehol som dalsi problem ktory je s tim spojeny a to gramatika. Viem co chcem povedat (viem si to prelozit) no nejak zabudam na tu stavbu vety.

Obávám se, že se to bude zhoršovat, když s tím něco nezačnete dělat. Pár nápadů (nevím, jaké jsou vaše možnosti):

• najít si kamaráda, který by vám pomohl se rozmluvit – aby byl trpělivý a popřípadě vás mohl i opravovat (nebo lektora na one-on-one lekce)
  • vypůjčit si či pořídit kartičky Table talk či Talking tables (oboje seženete na www.englishbooks.cz), kde jsou nejrůznější otázky a vy se budete samostatně snažit na ně odpovědět. Své odpovědi si nahrávejte na telefon a poslechněte si je – zjistíte, že si mnoho věcí budete umět opravit sám. Pokud máte možnost, požádejte někoho zkušenějšího, zda by vám vaše nahrávky nezkontroloval. Svoje odpovědi si můžete i psát, kontrolovat je stejným způsobem, jak jsem uvedla výše. Tato “metoda” ale vyžaduje velkou míru motivace i sebekázně.
  • zapojit se do diskuzních fór vedených v angličtině v oblasti, která vás zajímá, zapojit se do konverzace
  • najít si někoho přes Skype, kdo by byl ochotný s vámi komunikovat v angličtině (třeba English native speaker studentů slovenštiny – a vy naopak byste na oplátku s ní/ním komunikoval slovensky).

Určitě bude možností i víc, teď momentálně mě ale žádná další nenapadají. Podívejte se na článek Jak na to: SPEAKING, třeba tam najdete to, co je pro vás nejvhodnější.

Ještě doplním, že o zmíněné (velmi účinné) metodě sebe-nahrávání tu máme samostatný článek: Self-recording, nahrávání sebe sama.

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.