Help for English

Státnice z angličtiny

 

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat,jaký je rozdíl mezi státnicí a FCE? Narazil jsem na tento článek, ale nevím,jestli je aktuální (je možné používat slovník…?) http://www.helpforenglish.cz/…-certificate

A jsou části státnic naprosto stejné jako u FCE (reading,writin­g,speaking,use of english)?

Děkuji

mám zkušenosti jak s cambridgeskými zkouškami, tak českými státnicemi. státnice jsou více zaměřené na gramatiku, fce apod. pak na celkouvou práci s jazykem a komplexní porozumění. u státnic je v části writing dovoleno používat slovník. státnicová zadání jsou navíc psána česky. část listening je u státnic značně jednodušší než v případě cambridgeských zkoušek.

hodně zjednodušeně bych řekl, že státnice testují takovou tu typickou “školní” angličtinu s důrazem na gramatiku. cambridgeské zkoušky jsou prostě cambridgeské zkoušky – státnicová zadání tvoří češi, cabridgeské zkoušky rodilí mluvčí.

osobně si myslím, že na úrovni b2 (základní státnice vs fce) je určitě těžší složit zkoušku fce. na úrovni c1 (vyšší státnice vs cae) je na státnicích mnohem těžší gramatika, v ústní části navíc reálie. cae je velice komplexní.

pokud se rozhodujete mezi zákl. státnicí a fce, záleží, jaké máte priority. pokud chcete hlavně papír, zkuste státnice – podle mě o kousek lehčí a taky levnější. pokud vám jde o prestiž (cambridgeské zkoušky mají určitě zvučnější jméno než státnice), jděte do fce.

toť můj názor v krátkosti…

Chtěl bych se zeptat, (snad nebude vadit použití tohoto vlákna), jestli jsou otázky a zadání všeobecné státnice pro písemnou i ústní část u všech škol s právem této zkoušky stejné, nebo zda si je mohou jednotlivé školy nějak upravovat a pak mám další dotaz, kdo (jaký rezort) tyto zkoušky sestavuje. Podle mě by měly být jednotné (předpokládám, že je připravuje nějaké ministerstvo) a to i u základní zkoušky. Jak to tedy je? Díky za předem za odpověď.

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.