Help for English

Použití infinitivu

Dobrý den. Potřebuji zkontrolovat následující věty. Nejsem si jistý použitím TO.

• My biggest achievement in my life has been to have kids.

Mým největším úspěchem v životě bylo to ,že jsem měl (mám) děti.

• My biggest achievement in my life has been to buy this house.

Mým největším úspěchem v životě bylo to, že jsem si koupil tento dům.

• My dream is to be a lawyer.
  • Tonight's game has been cancelled, so why not to go nebo going to the cinema?

Děkuji.

Dobrý den, u prvních dvou vět se infinitiv použít nedá a musíte použít gerundium (+ing), nebo vedlejší větu.

Ani v češtině nemůžete říct: Mým největším úspěchem je mít děti , řeknete: Mým největším úspěchem je to, že mám děti. Z toho vyplývá, že zde musíte použít gerundium (My biggest achievement is having kids). Gerundium zde plní funkci podstatného jména, které v této větě můžete také použít (My biggest achievement are my kids).

Můžete však říct: Mým přáním/snem… je mít děti – zde se jedná o něco, co se teprve může stát, nikoliv o něco, co už se stalo. (Zde naopak nemůžete říct: Mým přáním je to, že mám děti) Třetí věta je tedy správně- My dream is to be a lawyer (ale- I dream of being lawyer)

U čtvrté věty si nejsem zcela jistý, ale myslím, že se používá sloveso bez to- Why not to go to the cinema? (pokud se tedy jedná o návrh, atd.)

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.