Help for English

radové číslovky bez "the"

Dobrý deň. Od začiatku našich štúdií angličtiny nás učili, že pred radovými číslovkami by mal VŽDY stáť určitý člen. Ja som však narazila na vety (a to v zdrojoch, u ktorých predpokladám gramatickú správnosť), kde sa vyskytovali radové číslovky bez akéhokoľvek člena. , napr. Paul came first. The Aztecs first started cooking chocolate. a pod. Neviem sa nijako dopracovať k pravidlu, ktoré by túto problematiku vysvetľovalo a som z toho celkom dosť zmätená. Viete mi pomôcť? Vopred ďakujem za odpoveď alebo tip na literatúru, ktorá sa týmto zaoberá.

P.S. niečo podobné ma mätie i pri 3.stupni prídavných mien. napr. They are best friends.

pravidlo s určitým členem před řad. číslovkami a superlativy je takové pseudopravidlo..... důležité ale je, že se členy řídí pravidly pro členy, klasickými. Tedy je to unikátní věc – určitý člen. The first man on the moon. Unikátní, ten první. Proto je tu člen, ne proto, že je to řadová číslovka.

Ale. he came first – proč by tu měl být člen, když tu žádné podstatné jméno není? FIRST je přídavné jméno, to přece člen samo o sobě nemá.

Stejně řekneme např. THE GREEN SWEATSHIRT ale věta THE SWEATSHIRT WAS GREEN už mít člen před green mít nebude.

To samé superlativy.

Někdy se člen píše i když za tím není podstatné jméno, ale to je proto, že např. HE WAS THE FIRST vlastně znamená HE WAS THE FIRST PERSON. PERSON tu není vyjádřeno, ale rozumí se tam.

O superlativech máme článek a je tam i zmínka o tom členu.

Pokud se studenti drží takového polovičatého pravidla, že např. před superlativem je vždy člen, říkají pak takové nesmysly jako např. HE IS MY THE BEST FRIEND.

Ne, platí tu úplně normální pravidla pro používání členů. Učitelé to ale někdy potřebují studentům zjednodušit a proto někdy vytváří podobná pseudopravidla. Jako např. Po IF NENÍ NIKDY WILL apod. Funguje to v té dané lekci v učebnici, ale mimo ni už bohužel ne vždycky.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Marek Vít vložený před 10 lety

pravidlo s určitým členem před řad. číslovkami a superlativy je takové pseudopravidlo..... důležité ale je, že se členy řídí pravidly pro členy, klasickými. Tedy je to unikátní věc – určitý člen. The first man on the moon. Unikátní, ten první. Proto je tu člen, ne proto, že je to řadová číslovka.

Ale. he came first – proč by tu měl být člen, když tu žádné podstatné jméno není? FIRST je přídavné jméno, to přece člen samo o sobě nemá.

Stejně řekneme např. THE GREEN SWEATSHIRT ale věta THE SWEATSHIRT WAS GREEN už mít člen před green mít nebude.

To samé superlativy.

Někdy se člen píše i když za tím není podstatné jméno, ale to je proto, že např. HE WAS THE FIRST vlastně znamená HE WAS THE FIRST PERSON. PERSON tu není vyjádřeno, ale rozumí se tam.

O superlativech máme článek a je tam i zmínka o tom členu.

Pokud se studenti drží takového polovičatého pravidla, že např. před superlativem je vždy člen, říkají pak takové nesmysly jako např. HE IS MY THE BEST FRIEND.

Ne, platí tu úplně normální pravidla pro používání členů. Učitelé to ale někdy potřebují studentům zjednodušit a proto někdy vytváří podobná pseudopravidla. Jako např. Po IF NENÍ NIKDY WILL apod. Funguje to v té dané lekci v učebnici, ale mimo ni už bohužel ne vždycky.

Ďakujem, odpoveď bola naozaj rýchla. A je mi to vcelku jasné. Určite si pozriem i Vás článok k superlatívom. Ale predsa len mi ostala ešte jedna pochybnosť. Čo veta: THEY ARE BEST FRIENDS. – je tam superlatív prídavného mena, je tam podstatné meno (friends), tak prečo nebude: They are THE BEST friends? (Viem, že existuje vyjadrenie – We are the best of friends. ale čo v prípade tej prvej vety? ) Budem netrpezlivo čakať na odpoveď. ďakujem

Tak jsem zjistila, že i já (bohužel) patřím k těm , co by řekli ten nesmysl “the best friend” (zdůvodnila jsem si to, jakože je to ten “jedinečný” nejlepší.) Tak se taky připojuji k “33pece” s dotazem, proč THE BEST friends je nesmysl. :-( Ale mám ještě jednu větu, kterou bych asi “normálně” napsala s the před first, ale teď si už vůbec nejsem jistá. Věta His name is the first word in the first sentence. Těch členů je tam asi fakt moc :-( , ale jak je to tedy správně. Já bych si to vysvětlila, že je to všechno první, tedy unikátní. To ale asi né, že pane Marku? Jsem ráda, že mě tady “vyvádíte” ze zažitých nesmyslů, ale je fakt, že všechny učebnice (i anglické) to uvádí jako všeobec. platné pravidlo a někdy učitel těžko pozná, co je opravdu “zákon” a co je tzv. pseudopravidlo. Díky o omlouvám se za moc dlouhý dotaz.

pane Marku, prosím o vysvětlení. my the best friend je fakt nesmysl, ale ostatní (viz příspěvek výšše) fakt nevím. Díky moc

His name is the first word in the first sentence. – to je OK, to první slovo, v té první větě.

We are best friends – neporovnávám některé přátele s jinými, tedy např. že tu máme tyto dva přátele, potom jiné dva přátele, pak další dva přáítele a pak z nich vybírám tu nejlepší dvojici. Tak to přece není.

Naopak kdybych si šel do obchodu vybírat boty, nakonec si vybral ty nejlepší, tam už by bylo THE BEST SHOES.

Díky moc pane Marku. Už je to jasný.:-)

Ďakujem za vysvetlenie. Je to už jasnejšie, ale obávam sa, že je isté, že opäť narazím na nejaký “komplikovaný” príklad. Občas je to s tými pseudopravidlami zložité. Ak by existovali pravidlá platné na 100% bolo by to jednoduchšie. :-) Ďakujem p.Marek i za príspevky od IM.

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.