Help for English

Účelové věty

 

Ahoj, jaká z těchto dvou vět je, prosím, správně:

We arrived early so that/in order that we can get good tickets.
We have arrived early so that/in order that we can get good tickets.

Jde mi o to, jestli lze ve větě hlavní, na níž je je vedlejší věta účelová závislá, použít předpřítomný čas (tak, jako je tomu ve druhé větě). Mám takový pocit, že mi bylo řečeno (na těchto stránkách), že použít předpřítomný čas použít nelze, protože říkám PROČ jsem něco udělal a jakmile udávám důvod, proč k něčemu došlo/že se něco stalo či událo, používá se klasický minulý čas.

Je to tak, nebo se pletu?

Díky za případnou odpověď.

P. S. Stejný dotaz jsem vložil před časem i pod článek o vedlejších větách účelových, ale nejsem si jist, jestli by mi tam na něj někdo odpověděl, proto jsem se rozhodl ho repostnout sem. :)

Předpřítomný čas se sem opravdu nehodí, říkáte prostě, co jste udělali (a proč), jedná se o uzavřenou minulost (přítomnost není důležitá), a tudíž není důvod použít předpřítomný čas… Alespoň tak to platí pro větu “Přijeli jsme brzy, abychom mohli sehnat dobré lístky” (v minulosti, vyprávění)

Pozor ale na správné použití účelu:

We arrived early so that we could get good tickets – v minulosti je třeba použít i minulé modální sloveso (We will arrive early so that we can get good tickets).

We arrived early in order to get goog tickets – in order to se pojí s infinitivem.

Pokud se ale budeme řídit pravidlem, které je uvedeno v místním článku = Předpřítomný čas je čas přítomný, proč bychom jej tedy nemohli použít?

Kontext, budu stát ve frontě a chci si koupit lístky a někomu povím: We have arrived early so that we can get good tickets.

Osobně na tom nevidím nic špatného.

Ano, v tomto významu zde také nevidím problém. Můj příspěvek platí jak jsem psal pro vyprávění (uzavřený děj v minulosti).

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.