Help for English

Jak si udržujete/zvyšujete své jazykové znalosti po ukončení kurzu?

 

Chtěla bych vás požádat o radu. Studiu jazyků se věnuji už řadu let. Na ZŠ němčina, na střední se připojila angličtina a tak to pokračovalo až do úspěšného složení zkoušky z jazyka na vysoké škole. Po 2 letech si markantně uvědomuji, jak moje jazykové schopnosti klesají rychlostí blesku. Nejhorší je, že v současné době vůbec netuším co a jak se mam učit. Byla jsem zvyklá, že jsem vyfasovala knížku, kde mi bylo řečeno co se mam do kdy naučit, napsala jsem zkoušku a jelo se dál.Hlavně mě rozčiluje rozdílná úroveň, kterou v jazycích mam. V němčině pro mě neni běžná konverzace problém, i když mluvím s chybami. V angličtině je mluvený projev mnohem horší. Tam jsem si spíše jistá v písemném projevu. Takže má otázka je, jak si udržujete/zvyšujete své jazykové znalosti po ukončení kurzu?

Nejsem sice ve stejné situaci jako vy, ale mohu poradit, že udržovat či rozvíjet úroveň vašich jazyků můžete jakkoliv – dnešní doba toho umožňuje mnoho. Taky mám dva jazyky, angličtinu a francouzštinu. Angličtina je na lepší úrovni, přestože mám lepší možnosti u francouzštiny (v práci komunikuju téměř výhradně ve francouzštině a mám hodně přátel třeba na FB Francouzů). Hodně čtu – protože mě to baví, v obou jazycích. Ten FB je na tohle taky dobrý. Dívám se na filmy v původním znění (anglickém, francouzském). Časově méně náročné jsou seriály. Ráda poslouchám BBC 6 minute English (nejen jako učební pomůcku pro své studenty). Podcastů je na internetu nespočet. Jediný problém se tedy pro vás zdá mluvení – protože všechno ostatní lze pokrýt nejrůznějšími prostředky dnešní doby – ale to mluvení lze stejně pokrýt taky, právě třeba přes Skype, kde si můžete najít nějakého rodilce, se kterým byste mohla komunikovat… stačí hledat (a už jen tím hledáním, v těch cizích jazycích, budete něco dělat pro zvýšení jejich úrovně).

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.