Help for English

Uvíznutý

Dobrý den, mám na Vás prosbu o vysvětlení.

Začala jsem chodit na individuální hodiny Aj a při poslechu jsme narazili na slůvka stucked (uvíznutý) a stuck in (uvíznout). Protože jsem tyto slovíčka neznala, a ani jsem je v tom pslechu nerozeznala, tak mě s něma lektorka samozřejmě seznámila. Poslech byl o dopravní zácpě. Zaslechli jsme tam něco jako: My tire stucked nebo něco takového. Jenomže teď tady na HFE v jednom vláknu se dozvím, že stocked neexistuje, takže lektorka mě je řekla špatně? Jak se tedy přesně řekne uvíznutý? Ve Vašem slovníku sice máte stranded ale jak je to s tím STUCK ? V tom vlákně jsem přesně to vysvětlení nepochopila.

Předem děkuji za pomoc.

Sloveso je to stick, které je nepravidelné (stick-stuck-stuck).

Uvíznutý je proto stuck.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Roman Svozílek vložený před 9 lety

Sloveso je to stick, které je nepravidelné (stick-stuck-stuck).

Uvíznutý je proto stuck.

Aha, jasně, ted už to chápu, moc děkuji. A když tedy uvíznutý je stick a ne stuck. Sice je to trochu hloupý dotaz, ale v tom poslechu bylo tedy stick a ne stuck ale po stick tam bylo ještě nějaký ed, nebo id nebo něco takového, nenapadá Vás, co by po stick mohlo být? Možná proto nás to zmátlo, a myslely si, že je tam stucked. A stick in (uvíznout) je v pořádku?

Ještě naposled děkuji za odpověd.

Sloveso STICK (přítomný /infinitiv) má další tvary STUCK (minulý) + STUCK (příčestí trpné).

STUCK = uvíznutý, zaseknutý
It was stuck. = Bylo to zaseknuté.

Přečtěte si, prosím, případně o tvarech sloves:
Trpný rod (the passive)

Mohlo tam být případně STICK IT – “zalepit to” / “zastrčit to” apod.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Satriani-martina vložený před 9 lety

Aha, jasně, ted už to chápu, moc děkuji. A když tedy uvíznutý je stick a ne stuck. Sice je to trochu hloupý dotaz, ale v tom poslechu bylo tedy stick a ne stuck ale po stick tam bylo ještě nějaký ed, nebo id nebo něco takového, nenapadá Vás, co by po stick mohlo být? Možná proto nás to zmátlo, a myslely si, že je tam stucked. A stick in (uvíznout) je v pořádku?

Ještě naposled děkuji za odpověd.

Prosím vás, je přece rozdíl mezi UVÍZNUTÝ a UVÍZNOUT.

Já jsem přece psal jasně, že UVÍZNUTÝ je STUCK (nikoli STICK).

Takže znova:

uvíznout (sloveso) = stick (i když takto se v podstatě nepoužívá, víc bych to na vaší úrovni nerozmazával, sloveso má spoustu jiných významů)

uvíznutý (př.jméno) = stuck

Jelikož se jedná o nepravidelné sloveso, pak koncové ED už tam rozhodně nebude…

To je jako byste chtěla udělat tvar SEENED nebo WROTED…

Váš text neznám, nevím, co tam je. Pokud máte učitelku, tak je hodně smutné, že ona taky neví… a navíc vám tvrdí nesmysly.

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.