Help for English

UPOL - Anglická filologie nebo Anglický jazyk se zaměřením na vzdělávání ?

Zdravím, byla jsem přijata do Olomouce na filozofickou fakultu – dvouobor Anglická a Německá filologie a taky na fakultu pedagogickou – též dvouobor Anglický a Německý jazyk zaměřen na vzdělávání. Mám trochu dilema! Četla jsem článek od jedné bývalé studentky Anglické filologie, a dozvěděla jsem se nejen, že je to zaměřeno převážně na čtení a rozebírání knih, ale také, že jelikož nejsou skoro žádné předměty zaměřené na praktickou stránku jazyka, ztrácí se pak schopnost komunikace. Je mi jasné, že to záleží i hodně na osobní přípravě, ale mám-li studovat dva jazyky a číst tedy stovky knih, nevím, zda by vůbec byl nějaký čas na nějaké praktické studium. Naopak, co se týče pedagogické – není mým snem být učitelka – vlastě ještě nevím, zda bych v budoucnu chtěla učit nebo ne, což není ideální pro studium na pedagogické :D ale zase si myslím, že na pedagogické se právě ta praktičnost jazyka tolik nevytrácí. Ale nevím, a proto mám to dilema :( Kam byste šli vy? :) A myslíte, že při studiu na FF budou mé znalosti jazyků na podstatně vyšší úrovni? Budu vděčna za jakoukoliv osobní zkušenost (učitel / student na těchto fakultách) i za jakýkoliv osobní názor :)

Děkuji moc :)

Osobně si myslím, že je to ztráta času, studovat angličtinu na VŠ. Samozřejmě proti angličtině jako takové nic nemám, je to nádherný jazyk a všichni by se ji měli učit. Ale pokud opravdu nezamýšlíte později učit či překládat, vyberte si jiný obor. Jak na FF, tak i na pajdáku se budete setkávat s lingvistickými předměty (fonetika, morfologie…) a pokud nejste pro toto zapálená, budete se hodně nudit a trávit čas učením něčeho, co v budoucnu vůbec nevyužijete. Podle mě je mnohem lepší se ve volném čase věnovat trochu angličtině, číst knížky, co vás baví, dostat se tak na úroveň alespoň C1, a jako hlavní obor si zvolit nějaký jazyk, který zatím vůbec neumíte, kde nevyžadují žádné vstupní znalosti – japonština, arabština, čínština – samozřejmě za předpokladu, že byste se dokázala zapálit pro některý z těchto jazyků.

Prostě si myslím, že čím více jazyků budete umět, tím lépe pro vás. Rozhodně studium angličtiny vám moc velkou výhodu nepřinese.

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.