Help for English

Získat

Dobrý den,

potřeboval bych se poradit ohledně vyjádření slova “získat” v americké angličtině ve větě: “Získal jsem nového kamaráda”. Vím, že, když se jedná o americkou angličtinu, tak by tam asi měl být třetí tvar slovesa get, takže tedy “Gotten” a nikoliv “Got”, jelikož se jedná o americkou angličtinu.

Tuším, že by ta věta asi mohla být nějak takhle: “I've gotten a new friend”, ale trochu mě mate to, že jsem se už někdy dříve setkal s tím, že to také může znamenat to, že něco mám, ne jen to, že jsem něco získal. Takže bych se chtěl vyvarovat této chyby.

Je možné tedy říct “I've gotten a new friend” když chci vyjádřit “Získal jsem nového kamaráda”? Nebude to znamenat “Mám nového kamaráda”?

Děkuji moc za všechny příspěvky

V Americké angličtině je nejpřirozenější jednoduše použít minulý čas:

I got a new friend.

Když jste získal nového kamaráda, tak máte nového kamaráda, tak v čem je problém? ;-)

Každopádně I've gotten vyjadřuje získal jsem. Mám je v AmE asi nejčastěji I have, případně I've got (v AmE méně časté a považováno za hovorovější vyjádření, narozdíl od BrE kde je to standardní vyjádření), nebo I got (tohle si ale nejsem jistý, jestli je považováno za správné/spisovné ve smyslu mít, v BrE určitě ne).

Děkuji. Já se omlouvám, předtím jsem pořádně nevysvětlil o co se mi přesně jedná. Jde o takové kratší vyprávění, kde popisuji, jak mi zapojení se do jednoho programu bylo přínosem, přiučil jsem se spoustu nových věcí a získal jsem nového kamaráda. Proto jsem potřeboval použít slovo získat :-)

Ještě bych měl jeden dotaz, kdybych tu větu chtěl dále rozvést: Získal jsem nového kamaráda, což pro mě bylo největším/nejlepším přínosem z celého programu, jak by se toto dalo vyjádřit? Lze použít slovo “Benefit”, jako přínos? “I've gotten a new friend which was the best/biggest benefit of the whole program to me”?

Děkuji

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.