Dáš si oběd?

Ahoj všem.
Jak se prosím v angličtině v běžné mluvě překládá “Dáš si oběd?” v kontextu, že jsem třeba přišel z práce a přítelkyně se mne ptá, zda si dám oběd. Napadlo mne akorát “Do you want to have a lunch?” nebo “Would you like to have a lunch? Nebo se to překládá budoucím časem čili "Will you have a lunch?”. Jak to prosím je? Úplně jsme se přítelkyní zamotali do toho, zda české “dáš si oběd” je přítomný či budoucí čas :( :( a proto vlastně nevíme, zda to překládat do angličtiny přítomným či budoucím.

A nevyjadřují se věty tohoto typu v běžné angličtině pomocí “get” a zkráceně?
Děkuji Vám

S tím WANT a WOULD LIKE není problém, klidně i bez toho “to have” (i když u WOULD LIKE mi to zní líp s tím). S tím “will” mi spíš naskakuje trochu jiný kontext. Třeba byste ráno šel do práce a přítelkyně by se Vás mohla zeptat “Will you have a lunch?” – ve smyslu, jestli si ho dáte v práci, nebo doma :).

Děkuji. A jaký překlad byste zvolil Vy pro “Dáš si oběd?”.

A teď trochu opačná situace. Jsem v restaurace vybírám si jídlo z menu, přijde ke mne číšník a zeptá se mne, jestli už mám vybráno, třeba ve smyslu “Are you ready to order?”. A já bych mu chtěl říci “Dám si tenhle hamburger”. Mohu v tomto případě kromě “I´d like this hamburger.” použít “I'll have this hamburger.”?

Asi bych zvolil něco s tím WANT nebo WOULD LIKE…
Ano, máte pravdu, dokonce mi ve Vámi uvedeném kontextu přijde použití WILL lepší než “would like”.

S tím obědem se to dá říct mnoha způsoby, akorát bych řekl, že lunch tady bude bez členu.

V restauraci si myslím, že je nejběžnější obrat I WILL HAVE nebo I WOULD LIKE.

I WANT bych já osobně v restauraci neřekl, protože mi to zní docela neohrabaně, ale je možné, že to tak cítím jen já.

Would you like to have lunch?
Do you want to have lunch ?
Pozor na člen u lunch, u denních jídel – breakfast / lunch / dinner se neurčitý člen nepoužívá.

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.