most/best known

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, jestli mohu říct “most known” či jen “best known”, pro výraz (něco je nejznámější…)? Ve slovníku je uvedeno BEST, nejsem si ale jistá. A také prosím – rozdíl mezi famous a known. Děkuji.

Verča

Základní tvar je WELL-KNOWN, takže superlativ je BEST-KNOWN.

KNOWN se nepožívá ve významu “známý” – slavný. Místo toho právě používáme WELL-KNOWN.

WELL-KNOWN a FAMOUS jsou synonyma (viz slovník http://www.oxfordlearnersdictionaries.com/…h/well-known?…)

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Franta K. Barták vložený před 8 lety

Základní tvar je WELL-KNOWN, takže superlativ je BEST-KNOWN.

KNOWN se nepožívá ve významu “známý” – slavný. Místo toho právě používáme WELL-KNOWN.

WELL-KNOWN a FAMOUS jsou synonyma (viz slovník http://www.oxfordlearnersdictionaries.com/…h/well-known?…)

Děkuji, přesto mám ještě pár dotazů:

1. Myslela jsem, že famous se vztahuje spíš na nějaké celebrity apod., obě dvě slova se dají tedy použít téměř s každým podstatným jménem..?
  2. Slovíčko “known” tedy samotné použít nemohu, leda že bych ho použila jako past perfect..?
  3. Nejsem si jistá, jestli je velký rozdíl mezi well known (či best known) bez pomlčky a s pomlčkou..Když za tím následuje podstatné jméno, použiji pomlčku, jinak bez pomlčky..?
Odkaz na příspěvek Příspěvek od Werunka1994 vložený před 8 lety

Děkuji, přesto mám ještě pár dotazů:

1. Myslela jsem, že famous se vztahuje spíš na nějaké celebrity apod., obě dvě slova se dají tedy použít téměř s každým podstatným jménem..?
  2. Slovíčko “known” tedy samotné použít nemohu, leda že bych ho použila jako past perfect..?
  3. Nejsem si jistá, jestli je velký rozdíl mezi well known (či best known) bez pomlčky a s pomlčkou..Když za tím následuje podstatné jméno, použiji pomlčku, jinak bez pomlčky..?

1) Ne, jsou to opravdu synonyma, můžete je použít, kde chcete. :)

2) Nemůžete ho použít ve významu “slavný”.
Pouze jako “známý” (např. “It is not known… – Není známo…” apod.).
Pozor, tento tvar se jmenuje past participle a časy, v kterých ho můžete použít, jsou present perfect / past perfect TTT, nebo také v pasivu.

3) Ve významu rozdíl není.
Ano, většina příruček říká, že pokud je složenina ve větě před slovem, ke kterému se vztahuje, bude se spojovníkem (pomlčka rozděluje, spojovník spojuje – viz Interpunkce: pomlčka v angličtině), tedy (He's a well-known actor.), kdežto umístěna za slovem může být bez spojovníku (This actor is well known.)

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Franta K. Barták vložený před 8 lety

1) Ne, jsou to opravdu synonyma, můžete je použít, kde chcete. :)

2) Nemůžete ho použít ve významu “slavný”.
Pouze jako “známý” (např. “It is not known… – Není známo…” apod.).
Pozor, tento tvar se jmenuje past participle a časy, v kterých ho můžete použít, jsou present perfect / past perfect TTT, nebo také v pasivu.

3) Ve významu rozdíl není.
Ano, většina příruček říká, že pokud je složenina ve větě před slovem, ke kterému se vztahuje, bude se spojovníkem (pomlčka rozděluje, spojovník spojuje – viz Interpunkce: pomlčka v angličtině), tedy (He's a well-known actor.), kdežto umístěna za slovem může být bez spojovníku (This actor is well known.)

Super, teď už je mi to jasné, takže ještě jednou děkuji:)) A když bych chtěla přeložit větu, např. Mezi nejznámější autorovy knihy patří …, šlo by to The author´s best-known books are … nebo To the best-known books of the author belong… (to mi zní divně, ale zajímá mě, jestli jde věta použít se slovesem belong, to samé když chci říct Mezi mé koníčky patří … atd. nebo jestli se spíše používá sloveso být než to belong:-X:)). Děkuji předem.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Werunka1994 vložený před 8 lety

Super, teď už je mi to jasné, takže ještě jednou děkuji:)) A když bych chtěla přeložit větu, např. Mezi nejznámější autorovy knihy patří …, šlo by to The author´s best-known books are … nebo To the best-known books of the author belong… (to mi zní divně, ale zajímá mě, jestli jde věta použít se slovesem belong, to samé když chci říct Mezi mé koníčky patří … atd. nebo jestli se spíše používá sloveso být než to belong:-X:)). Děkuji předem.

V tomto případě se BELONG nepoužívá.
Řekneme A, B and C are Hemingway's best-known books. / Hemingway's best-known books INCLUDE A, B and C. – totéž s Vašimi koníčky.

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.