Help for English

Učebnice angličtiny

 

Ahoj nemohli by ste mi někdo doporučit nějkou dobrou učebnici agličtiny kde je přehledně vysvětlena gramatika? Měla by být starší aby byla sehantelná v knihovně a menšího formátu abych si jimohl vzít kamkoliv. Díky

Já osobně mohu doporučit knihu Angličtina pro samouky od Kollmanové, z nakladatelství leda. Myslím, že ta kniha se už jmenuje jinak, protože už vyšlo Xté vydání. Z knihovny jsem si půjčil spoustu jiných knížek, ale žádná se jí nevyrovnala. Ale třeba jsou už i lepší, v té knihovně měli samé spíš starší knihy.

K Angličtině pro samouky mám velké výhrady. Je zde příliš mnoho gramatiky v jedné lekci a minimum minima úloh na procvičení. Znám spoustu lidí, kteří si tuto knížku, coby samouci, koupili, ale záhy ji odložili a začali používat jinou učebnici.
:shock: Snad ještě horší je Angličtina pro jazykové školy od Peprníka. Tu bych zařadil mezi nejméně povedené učebnice a divím se, že se v záplavě mnoha jiných učebnic stále udržela.
Na druhou stranu, každý si ale může vybrat, co mu nejvíce vyhovuje. Zatím jsem však nenašel takovou učebnici, o které bych mohl říct, že je to bomba! Já se teď učím z Time to talk – gramatika je tam vysvětlená nic moc, ale je tam veliké množství poslechů a různých cvičení.

meow:
no mě se právě dostatek té gramatiky velice líbí a hlavně je vysvětlena dost srozumitelně. Celá učebnice se mi velice dobře čte. Co se týče těch cvičení, tak bych neřekl, že jich tam je málo, je jich tam naopak celkem dost. Navíc je to učebnice, ne nějaký úkolníček. ;)

Každá lekce vždycky začíná nějakým čtivem, potom tam je vždycky článek o výslovnosti (tolik o ní jsem jinde fakt nediděl ani z desetiny), nějaká slovíčka (samozřejmě seřazené podle používanosti/ú­rovně), gramatická lekce + několik cvičení. Ke knize se dává ještě audiozáznam. Také je tam spousta obrázků, které učení taky dost zpříjemní.

Na procvičování používám stejně spíš web, nebo software, z knihy mi to přijde dosti nezábavné.

… tak teď opravdu nevím, jestli mluvíme o té samé knize!

No myslím tu co je tady, dřív tam nebylo to NEJEN – http://www.kosmas.cz/…pro-samouky/. Já mám doma ještě to starší vydání.

No tak to máme na mysli oba dva tu samou… :shock:
Mně ta kniha fakt nepřijde moc dobrá.

GRAMATKA: Musím uznat, že je tady vysvětlená docela přehledně, nicméně všichni okolo mě už někdy anglinu dělali, takže nejsou až tak plně závislí na jejím pochopení pouze z této knihy. A ti, co angličtinu ještě nikdy nedělali, se stejně stále na něco ptají a zjišťují si doplňující informace všude okolo. Ale to není problém gramatiky jenom této učebnice.
CVIČENÍ: Co se týče cvičení, nemohu rozhodně souhlasit. Nevidím nic špatného na učebnici, která má přemíru různých cvičení a vypadá jako „úkolníček“. Mohu si přeci vybrat jen ta cvičení, která mi pomohou procvičit a utužit příslušný gramatický jev, se kterým mám problémy. Tahle učebnice má však hodně málo cvičení a kdybych byl odkázán jen a pouze na tuhle knihu, moc bych se toho nenaučil a byl bych nucen si koupit ještě další a další doplňující knížky.
VÝSLOVNOST: Je pravda, že tohle je jen jedna z mála knížek, která se věnuje tak podrobnému vysvětlení výslovnosti, a to od první až do poslední lekce. Na můj vkus skoro až zbytečně, protože mohu poctivě poslouchat všechna namluvená cvičení a určitě je lepší praxe, než šedá teorie :-)
ČLÁNKY: To, že je na začátku každé lekce úvodní článek, na tom nevidím nic objevného a ani mimořádného :?:
SLOVÍČKA: Ta jsou tady seřazena abecedně, nikoli podle používanosti, či úrovně. Co bych ale pochválil, jsou Důležité fráze a předložkové vazby. Tohle se mi opravdu dost líbí. Tady poprvé dávám vztyčený prst nahoru.
OBRÁZKY: Miluju obrázky! :-D Mám totiž obrázkovou paměť a slovíčka či slovesné vazby si pamatuji nejlíp, když jsou spojeny s obrázky. Čím víc obrázků, tím líp! Ale bohužel musím opět nesouhlasit, obrázků je v této knize minimum minima…
POSLECHY: Jsou dneska běžnou součástí každé učebnice, opět nic objevného…

Toto je jen moje osobní recenze. Já prostě tuhle knížku nemusím, ale jestliže má své příznivce, tak proč ne? Stejně je to nakonec jedno z čeho se učíme, protože se musíme všichni bez rozdílu prokousat gramatikou, předložkami, frázovými slovesy i slovní zásobou a hlavně vynaložit dostatek píle a cílevědomosti :-)

Moje zkušenost je následující:

Pro první vhled do angličtiny jsem používal tzv. „netradiční“ Nepustilovu metodu. Je to drilová metoda, což může leckoho odradit, ale co je v této učebnici výborně zpracováno, je gramatika anglického slovesa. Je zde pomocí jednoduché a přehledné tabulky proveden komplexní vhled do anglického slovesa ve všech jeho časech, způsobech, a to pro rod činný i trpný ve formě prosté i průběhové. Díky této metodě jsem pochopil anglické sloveso v několika málo hodinách.

Ostatní části jsou v této učebnici zpracovány na méně dobré úrovni. Takže jsem po tomto úvodním „vhledu“ začal studovat systematicky právě podle „Angličtiny (nejen) pro samouky“ Dr. Kollmannové, a byl jsem spokojen. Vynikající je, že existují další 2 díly od téže autorky, a sice Angličtina pro mírně a středně pokročilé samouky a Angličtina pro pokročilé samouky. Po poctivém prostudování těchto navazujících učebnic již získáme opravdu velmi dobrou úroveň znalosti anglického jazyka.

Jinak nejsem zrovna velkým příznivcem tzv. „přímých metod“ – např. mne vůbec neoslovila „chytrá“ či „revoluční“ angličtina od Taxus Learning. Reklama zní lákavě – bez gramatiky, bez slovníku, bez biflování, „dokonce“ bez učebnice atd. Jsou zde uvedené doslovné (tzv. „zkomolené“ překlady) typu „JAK DĚLAT TY DĚLAT“ = „How do you do“ a podobné „perly“… hrůza, děs a chaos. Bez solidních základů gramatiky nelze poctivě dělat žádný cizí (a samozřejmě ani mateřský!!!) jazyk.

O něco lepší se mi jeví Angličtina extr@ – Interaktivní jazykový videokurz pro DVD přehrávač. Je to známý komplex 6 DVD ve formě 30 filmových epizod spolu se slovníčkem a interaktivními cvičeními. Pro poctivé studium angličtiny však ani toto není příliš vhodné…

Můj osobní názor tedy je, že solidních výsledků lze nejlépe dosáhnout poctivým studiem 3 kompletů „Angličtiny pro samouky“ paní doktorky Ludmily Kollmannové. Mám to osvědčeno praxí – myslím vlastní praxí, a nečiní mi problémy rozumět plynulé mluvě Američana i Angličana, jakož i plynule se v angličtině vyjadřovat, o hbitém čtení a psaní anglického textu ani nemluvě… :-)

Je li zadání „starší sehnatelná v knihovně zaměřená na gramatiku“ pak je nutno souhlasit s Pildou.
Pro totálního začátečníka mohu doporučit: „František Malíř: Anglicky za 3 měsíce“ (podstatně lepší výběr témat, dobré vysvětlení, tipy jak se učit).

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.