Help for English

Ty si pil,ze?

Ahoj.Neviem si poradit ako prelozit na konci vety to „ze“
You have been drinking,.....?
Poradte niekto.dik

You have been drinking, haven't you?

Aha,no tak s tymto som sa uz stretol ibaze ten koniec bol
„have you?“

No tam dáš vždy pravý opak, takže např. zase:
You don't even know me, do you?

ten dovětek může být i stejný jako otázka, čili, dá se říct: You´ve been drinking, have you? – ta věta pak má takový „naštvanější“ význam, prostě to procedíte mezi zuby. „Tak tys zas pil co?!!!“

Wow, o tomhle typu dovětků jsem nikdy nevěděl. A to jde kdykoliv? Můžeš o tom říct víc pls?

btw můžete mi někdo poradit jaký je rozdíl mezi 1. a 2. větou a jestli se používají všechny tři typy a jestli by jste je přeložili stejně?

1. You know Michael Jackson don't you? – že? že jo?
2. You know M.J. do you not? – Nebo snad ne?
3. You know M.J. or not? – Nebo ne?

Díky

ty stejně polarizované dovětky se používají když jsi naštvaný (viz ta věta s tím chlastem :-D ), když chceš vyjádřit překvapení a/nebo chceš o té věci vědět víc:
So you´re going to buy a new car, are you? = týjo, ty si budeš kupovat auto (= právě jsem to zjistila a chci vědět co to bude za značku atd. :-) )
So you don´t like me hanging out with friends, don´t you? – tak tobě vadí, když jsem s kámošema, jo?!!!

taky jsem nevedel ze se tazaci dovetky daji puzit timto zpusobem. Mohu jen pozadat o „oficialni“ potvrzeni nejakou vyssi autoritu pls?

Potvrzuji. :-)

Díky moc.

Tohle by tedy mělo být správně:
You don't like it, do you? – Tobě se to nelíbí že?
You don't like it, right? (correct?) – pretty much the same?
So you don't like it, don't you? – Tak tobě se to nelíbí jo?

(ale jestli nesouhlasíte tak mi pls dejte vědět)

Ale ještě co s tím „or not?“ ?

But you like that, don't you? Ale líbí se ti to že? (=že jo?)
But you like that… …or not? Ale líbí se ti to…nebo snad ne?
But you like that…do you not? No líbí se ti to ne?

Souhlasíte?

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.