Help for English

Frázová slovesa

Zdravím, chtěl jsem se zeptat, jak se učíte frázová slovesa? Jistě jsem články zde četl, ale největší problém mám se slovosledem u frázových sloves. Otázkou, jak poznat, které je 100 % a které 50 % viz terminologie zde na HFE :) Příklad: I gotta pick my brother up from work. Musím vyzvednout bratra z práce- vím, že to takhle jde napsat, ale vlastně čistě na paměť. Aní nevím, zda bych mohl napsat I gotta pick up my brother. Máte na to nějaký fígl? Většinou jsou všechny seznamy k ničemu, logicky se to nedá vypsat a za druhé, oni tam ani nepíšou, z které kategorie to je, abych mohl nějakým způsobem rozklíčovat slovosled. Díky za tipy a rady :) Hezký den :)

Netuším. Nejednodušší je na obě varianty narazit při čtení nebo poslechu atd.

Make your mind up.
Make up your mind.

Nebo si je zkuste projíždět googlem a sledovat jejich použití. Důležitější je rozpoznat rozdíly mezi podobnými f. Slovesy.

We had a fight, but we made up. – Udobřit se.
I made it up. – Vymyslet si něco.
I'll make it up to you. – vynahradit někomu něco.
Have you seen my makeup? – make up (podstatnè jméno) :)

Na vaši problematiku, ale lék nemám. Podle mě si to osvojíte přirozeně a zatím můžete používat jen jednu variantu.

Ještě lepší je použít věc speciálně k tomuto účelu určenou – SLOVNÍK!

Tam se totiž u každého slovesa dozvíte, zda je částice za slovesem odlučitelná, či ne.
Jak se píše v článku Frázová slovesa, jsou dva typy sloves.
U těch, která jsou “napevno”, tedy částice musí být u slovesa, je frázové sloveso ve slovníku napsané vcelku:
get up

U frázových sloves, kde lze vložit mezi sloveso a částici předmět, najdete oboustrannou šipku
get something ↔ up
https://www.oxfordlearnersdictionaries.com/…ish/get-up_2?…

Schválně si v tomto slovníku zkuste najít zmiňované PICK UP nebo slovesa, která uvádí Surgeon.

Děkuji moc :-) Budu s tím nějak bojovat :D

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.