Till when do you need it, je to správně?

Pokud jsem chtěl vyjádřit “do kdy něco má být apod”, vždy jsem zatím používal

When do you need to have it by? nebo By when do you need to have it?

Slyšel jsem nyní se spojením “till when”. Chtěl bych si ověřit – mám za to, že to je pouze k vyjádření něčeho, co již trvá a skončí, v kontextu “do kdy ti mám něco poslat” bych to nepoužil:

Till when is she staying? To je myslím správně.

Till when do you need the report? To je myslím špatně.

Ta poslední věta znamená, že tu zprávu má a Vy byste mu tu ji potom sebral.
Použil byste to ale určitě např. s knihou, kterou potřebujete vrátit apod.

Mně přijdou všechny ty věty strašně kostrbaté a divné.

U toho prvního si nejsem jistý, co se snažíte vyjádřit. Ptáte se do kdy (jak dlouho) někdo něco potřebuje mít/používat nebo do kdy (za jak dlouho) někdo potřebuje mít něco, co nemá (např. co jste si půjčil)? V obou případech bych to vyjádřil jinak.

How long do you need it for?
When do you need it (back)?
How long is she staying?
When do you need the report?
etc.

Pokud potřebujete přeložit něco konkrétního, tak napište českou verzi a kontext.

Boffin: vase vety jsou jednodussi, nevyjadruji to same.

Napr dnes mi napsala podrizena z Kanady: By when should I prepare X?

Celkem jasne tam chapu, ze se pta, do kdy to ma udelat, nikoli kdy presne to chci.

Vždy záleží na kontextu. V té první větě nahoře (bez dalšího kontextu) např. nevidím velký významový rozdíl (do kdy to potřebuješ = kdy to potřebuješ), proto bych zvolil tu jednodušší variantu.

Ve vaší poslední větě By when should I prepare X by vynechání by změnilo význam (kdy mám začít připravovat vs do kdy to má být připravené/hotové), takže tam je to rozhodně na místě. Navíc tady se jedná o deadline, kde chcete znát přesný datum, takže tady taková konstrukce zní naprosto přirozeně.

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.