Help for English

Red Dwarf

 

To je zajímavý výklad. To, že češi platí poplatek ČT přeci neznamená, že jsou spoluvlastníky televizních pořadů, ne? Nebo když se ze vstupenek do kina odvádí příspěvek na českou kinematografii, přece to neznamená, že jsem spoluvlastníkem českých filmů? :-) Ale je jasné, že si každý hledá něco, jak své počínání zdůvodnit.

Hlavně to prosímvás nechápejte, že jsem tady jako někdo, kdo vám dává kázání. Vůbec ne. Jen si myslím, že veřejné propagování toho, že „já si všechno stahuju“ není v pořádku.

… nebo spoluinvestor :-)

Tuto diskusi sleduji toliko zpovzdálí… Jen se mi vybavil film „About a boy“ – v češtině „Jak na věc“ -, kde Hugh Grant hraje chlápka, co celý život nemusí vlastně hnout prstem, jelikož žije z provizí ze songu, jejž kdysi napsal jeho otec „hitmaker“… Možná, že opravdu odzvonilo této době… Také je zajímavé, že začínající kapely dávají svá dílka volně ke stažení, aby na sebe upozornily. Čím populárnější se stávají, tím méně tak činí… a tím více si účtují za prezentaci těch starých populárních songů, jež na začátku dávaly k dispozici zdarma… Jen mě to zajímá jako fenomén, kdy abych se stal slavným jsem i blahosklonnějším k šíření své tvorby, i když třeba hladovím… a čím mám více, tím více mě štve, když mi z mé tvorby netečou ty správné zisky… Asi jsem se zamyslela nad rámec této diskuse. Zde se diskutovalo o morálce stahování a (re)distribuce stahovaného… Mě občas zaráží morálka celého toho hudebního, filmového či knižního humbuku, který žije z vytváření hitů nevalné kvality, jen když z toho tečou tučné zisky…

To Marek Vít: Já měla obdobnou reakci. Nicméně mi bylo řečeno x argumentů. Závěr pro něj byl: Pouze cizinci by si měli filmy
kupovat, protože ti licenci neplatí… :-D

To Marek Vit: Trochu mi pripominate moji manzelku. Ja ji nekdy taky neco sahodlouze vypravim a kdyz mi odpovi, tak mam pocit, ze jsem vlastne rikal pravy opak toho co jsem si myslel, ze rikam ;-). Ja nerikam, ze se ma vsechno stahovat a nekupovat a vyse jsem to explicitne rekl (v pripade filmu, ktere jeste nebyly uvolneny pro celoplosne vysilani). Ja jsem nikdy nestahl jediny film z Internetu (take nerikam, ze jsem nikdy nic z Internetu nestahl, ale vzdycky jsem se snazil to legalizovat). Je to jenom muj nazor na vec. Davali-li film v televizi a ja si ho nestihnu nahrat (a je to legalni a mam na to pravo) proc bych se mel citit provinene, kdyz si poridim kopii pro svoji vlastni potrebu jinou cestou? A navic cestou v souladu s ceskym pravem? Mluvil jsem obzvlaste o serialu Red Dwarf, a take jsem zduraznil, ze stahnout si tenhle serial v zadnem pripade nevyjde lacineji nez si ho koupit. Zduraznoval jsem, ze je treba prejit na jiny prodejni model, ktery se jiz v Americe zacina objevovat: sireni serialu formou podobnou YouTube v plnem rozliseni za velice mirne poplatky. Je ale zrejme, ze bude nekolik let trvat nez tato technologie dorazi do nasi zatuchle kotliny.
Danliofer me trochu inspirovala a tak jsem jen tak zbezne kouknul na zisk Warner Bros. Je pravda, ze klesa. Jen 3.1 miliardy USD. Je to, ale na druhou stranu cisty zisk po zaplaceni vsech vyplat, (vcetne manazerskych odmen) a tucneho palmare pravnikum delajicim humbuk kolem nelegalniho stahovani. Inu, je treba nejak oduvodnit stagnaci a je tezke si priznat, ze by to mohlo byt zpusobene nekvalitni produkci.
Jenom prosim neberte me prispevky nejak zavazne. Vaseho nazoru si samozrejme vazim a co si myslim ja na cele veci stejne nic nezmeni. Je to jenom obraz toho jak tento fenomen nekolik let pozoruji.

Jenom abych jeste lepe vysvetlil jak to myslim s tim ze tento problem neni cernobily uvadim myslim pekny priklad: Pouzivani antikoncepce. V nekterych zemich je to trestny cin, jinde to povazuji za legalni, ale nemoralni a jini si mysli ze je to zakladni lidske pravo zeny rozhodnout se kdy da diteti zivot. A takovych prikladu by se dalo najit mnoho. Vzdycky zalezi na platnych zakonech a osobnim presvedceni.

Dobry den Marku!
Neda me, abych Vam neodpovedela na Vas prispevek ohledne poplatku CT a vlastnictvi TV poradu. :-)
Rozhodne si u nas doma nikdo nevyklada, ze placeni poplatku znamena spoluvlastnictvi poradu CT, a uprimne ani bychom je vlastnit nechteli. Nase rodina plati CT za to, ze vlastnime televizni prijimac, takze je to ponekud naopak z meho hlediska. A pravdopodobne budeme CT platit i za kazde PC v nasi male rodinne firme, jen proto, ze je pripojeno na Internet, prestoze nikdo z nas v pracovni dobe ani po ni na televizi nekouka (taky komu by se libilo platit lidi za to, ze se koukaji na TV :-) ), pokud tato stupidita bude schvalena.
A proc mame doma televizi? Protoze si na ni poustime serialy koupene na Amazonu, serialy predevsim z produkce BBC, takze bych ze sveho hlediska radeji platila BBC a ne CT, coz nelze. Dokonce jsme si ani neporidili set-top box, protoze si radeji za jeho cenu koupim nejaky serial.
Naprosto napriklad nechapu, proc mame na dalkovem ovladani tlacitko pro dualni prepinani zvuku, kdyz ta „blba bedna“ hraje porad cesky.
Puvodni reakce meho muze byla na Vasi zminku o tom, ze je nemoralni stahovani serialu, flimu atd. Samozrejme pokud je neco legalni nemusi to byt i moralni, viz. vyroky typu: soud rozhodl, ze obvineny jednal v souladu se zakonem lec v rozporu s dobrou moralkou. Ale kdo to stanovi, co moralni je a co neni. Stat, cirkev, strana …………..?
Z Vaseho hlediska je to nemoralni byt treba i legalni, z naseho hlediska: legalni, snad spatne, ale rozhodne ne nemoralni. Kazdy to bereme proste z jineho uhlu pohledu. :-)
Me se napriklad (ted je to nad 18 let), zda nemoralni kdyz moje kamaradka si strihla milostny romanek se sousedem a rozvratila tim tri manzelstvi (svoje, sousedovo a milenky sveho manzela) – 6 deti ma ted “veselou” vzpominku na detstvi. Z jejiho hlediska je to naprosto OK a naprosto normalni, vzdyt rozvadi se dnes kazdy. A a je to i legalni.
Takze bych byla rada aby tato diskuze zustala u vyjadreni jednotlivych zucastnenych, zda je to moralni ci ne (jednoduse abyste se me tady kluci neprali :-) ), na to mame pravo se vsichni vyjadrit, to zda je to legalni nikdo znas neovlivni.
Jenom takova poznamka na okraj, jak byste se pak postavil k tomu, ze koupite detem pocitacovou hru (nebo si ji koupite s manzelkou to je jedno) a muzete si ji nainstalovat jen na jeden, napriklad svuj pocitac a az ji dohrajete nemuze si ji manzelka dat na svuj pocitac. Zda se Vam to stale jeste moralni. Me se to zda jako lumparna. :-) Ale co s tim. „Maminko, dítě vám pláče, až se cizí ustrne, a vy mu to potěšení nekoupíte?” “Ne.“ (citace z divadelni hry AKT, panu Smoljaka, Sveraka, Sebanka)
Nicmene to, ze s Vami nesouhlasime neznamena, ze Vas nemame radi :-).
S pranim pekneho dne
Lioness (Leona Vachkova)

Ještě jsem přemýšlela o tom, že čím jsem starší, tím méně mám chuť toho vlastnit. Proto docela oceňuji možnost přehrání přímo na myspace či jinak volně dostupném webu. Ne všechno chci mít v počítači či na CD/DVD, i když se mi to moc líbí. Když už si chci zakoupit CD či DVD, tak to musí být opravdu „super záležitost“ včetně nápaditého bukletu. I ona kvalita „novinových“ DVD přívěšků se liší titul od titulu. A taková edice Reflexu absolutně nesnižuje standard prodávaného produktu. Navíc se jedná často o filmy ještě nevydané, které jsou k zapůjčení i ve videopůjčovnách a k pozdější koupi v CD/DVD obchodech. Takové DVD už stojí za koupi. Cenově není ani pod cenou, ani předražené… Ale úplně nejvíce mne před nějakou dobou nadchla možnost „internetové videopůjčovny“, kdy si stačí film stáhnout do počítače a pak ho jen aktivovat kódem zadaným přes smsku. Je to rychlé, efektivní. Film později může člověk z počítače vymazat. Nabídka je samozřejmě omezenější, než v kamenných videopůjčovnách, leč pár kvalitních kousků se tam najde. Navíc časem přidávají další tituly. Onen poplatek mi nevadí, je-li v míře únosné. Většinou odpovídal výpůjčním poplatkům v kamenných videopůjčovnách.

to danliofer: Copak vlastnit, ale kam to dat, dum neni nafukovaci :-). Je krasne napr. vlastnit serii Star Trek Next generation v plastovem boxu, ale toho mista co to zabere. A nemam srdce vytahat DVDcka z original krabicek a nastrkat je do nejakeho kompaktniho pouzdra a krabicky vyhodit. Co se tyce DVD z Reflexu tak na nich ocenuji take lepsi obal nez papirovou kapsu z ktere DVDcko porad vypadava. Ohledne tech internetovych pujcoven, je mozne si film prehrat i na televizi?

to danlifer: Tak vam pekne dekuju :-D , jen jsem se tak podivala co vyjde priste v Reflexu a omylem jsem narazila na jejich divadelni radu o ktere jsem nevedela, protoze v Plzni tohle na stancich proste nemaji nebo chodim kolem spatnych stanku :-). Ale podarilo se me najit web (www.thespis.cz pokud by to nekoho zajimalo), kde tyto DVD prodavaji. Takze tisicovka zase fuc :-D.

to Lioness: Ohledně divadelní řady Reflexu jen dovětek. Ta řada běží už nějaký ten pátek. Dosud se veškerá DVD prodávala vždy jen s určitou částí nákladu. Takže pokud byli plzenští trafikanti tak trochu nedbalí, a nevystavili aspoň jedno vydání Reflexu s přiloženým DVD, tak je to opravdu velká škoda :-( Aspoň že se Vám podařilo najít nějakou kontaktní adresu, kde se dají doobjednat. V Praze by je měli mít v trafice Nicotiana na Senovážném náměstí (pro pražské) spolu s remitidentními výtisky. Jinak je možno si všechna DVD též doobjednat přes Reflex.
http://www.reflex.cz/…ek24904.html – x-krát divadlo

O nové řadě pak na:
http://www.reflex.cz/…ek34729.html – nová scéna Reflexu.

Já jich mám asi pět včetně záznamu Ivanova z Plzeňského divadla. Opět velmi kvalitně odvedená práce Reflexu.

Ohledně těch internetových videopůjčoven – to by chtělo možná prokonzultovat s někým, kdo rozumí propojení počítače s televizí. Já vím, že je možné nahrávat z televize přímo do počítače, ale už nejsem moc informována, zdali-je možno stáhnuté v počítači sledovat i přes televizi – ale asi jo, jen se musí vědět jak.

Z nabídky jedné internetové videopůjčovny:
http://www.kinomania.eu/cz/

U stahování do počítače mají i užitečné rady, tak třeba tam bude i něco navíc, než co tam bylo před časem :-)

To Danliofer: Priznam se, ze vychazeni novinovych DVD jsem drive nesledovala vubec. Budu to muset napravit :-). Diky za odkazy, urcite je vyuziji.
Propojeni PC s TV neni problem, spise me jde o to, zda-li na to maji nejaky specialni prehravac nebo jak to vubec funguje. Uvidim zda se na uvedenych strankach neco dozvim.

Doporučuji shlédnout dokument „Steal this film“. Je volně ke stažení na http://www.stealthisfilm.com/Part2/ přes BitTorrent :-) Naleznete tam k tomu i EN titulky :)
Jinak dost zajímavý dokument.

Abych se priznal, tak torrenty ve me vyvolavaji tak trochu fobii, ze mi mekdo luxuje disk a ze se vsichni koukaji na moji IP adresu. Zkusil jsem to asi 2× a pokazde jsem mel takovy smiseny pocit. Neco jako kdybych byl na nudaplazi a porad jsem premyslel jestli jsem zamknul skrinku v satne :oops:

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.