Help for English

Národnosti a jejich příslušníci

Hezké odpoledne,

potřebuji si ujasnit pár věcí v pojmenovávání národností a jejich příslušníků. Tyto věci jsem ve zdejším článku nedohledal nebo jsem je přehlédl.

Kdy končí slovo na -n či jinou hlásku, která není sykavka (American, Argentinian, Bulgarian, Brazilian, Czech, Slovak, Pakistani, Iraqi apod.), tak můžu udělat z tohoto množné číslo.

jeden člověk – an American – He is a very famous American astronaut. Více Američanů – Americans – These clever Americans are my friends. Američané jako národ – The AmericanS used to play tennis.

The Czechs like bear. (Je zde CzechS – tj. množné číslo či jen Czech?) The Slovaks like it too. The Iraqis are very strong. Apod.

Poté je zde skupina, která končí na sykavku a zde již** množné číslo nelze tvořit**? (např. Swiss, Chinese, Scottish, Danish, Finnish …)

The Swiss aren't our neighbours. a teď je the Scottish nebo the Scots? Co jsem se dočetl ve zdejším článku, tak a Scot je pouze mužské pohlaví. Když použiji The Scots, myslím tím celý národ? Obě varianty – The Scots a The Scottish jsou správně? S tímto samým problém se potýkám i u Polish – Poles, Danish – Dane atd.

V Practical English Usage uvádí, že je the Poles, the Danes apod.

Děkuji moc za vysvětlení a doufám, že jsem vás moc nezamotal :-), Dominik

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.