Contain vs. Involve

Ahoj, prosím Vás, měl bych dotaz ohledně rozdílu mezi těmito dvěma slovy – tedy “contain” a “involve”. Přečtěte si následující větu a zvolte slovo, které patří do mezery:

“For situations ____ more complex tasks, especially those requiring language, the total time taken to get all the tasks done will increase greatly.”

• a) containing
  • b) involving

Dle odpovědí je správně “involving” … ptám se proč? Přijdou mi, obě slova velmi, velmi podobná. Děkuji

Pořád mám problém s tím, tam cítit nějaký rozdíl, měl jsem za to, což ukazuje i slovník, že:

• “contain” lze přeložit jako “obsahovat, zahrnovat”
  • “involve” naproti tomu jako “představovat, nést s něčím…”, ale i “zahrnovat, týkat se” …

Contain = obsahovat (mít uvnitř v sobě něco)
Involve = zahrnovat, obnášet (být součástí nějaké činnosti nebo situace) + další významy

Vždycky koukejte na definice ve výkladovém slovníku a ne na to, jak se to dá přeložit do češtiny. Potom byste totiž mohl považovat za synonyma i slova include, comprise, cover, earth, hill, fill, embrace, comprehend, add, shower, smother, bombard, load, heap, overwhelm, ply jelikož se všechna teoreticky dají přeložit jako “zahrnovat”. “Obnášet” se třeba také dá přeložit jako mean, entail, amount to, consist in, represent… A jelikož “zahrnovat” = “obnášet”, tak byste všechna tato slova mohl považovat za synonyma. A tak byste mohl pokračovat, najít další slova, která můžou v určité situaci být přeloženy jedním českým slovíčkem, kterým se dá přeložit i jedno z výše uvedených slov a všechny je považovat za synonyma a pak stejným stylem najít ke všem těmto synonymům další synonyma, a k těmto synonymům od synonym další synonyma, až byste jednoho krásného dne zjistil, že všechna slova, která existují, mají vlastně stejný význam. Rozdíl “ucítíte” až si to nebudete překládat do češtiny.

Děkuji za pomoc! :-)

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.