Help for English

Podnikatel

Ahoj. Přemýšlím, jestli businessman je vhodný ekvivalent ke slovu podnikatel.

Mám problém s tím, že mi přijde, že businessman nemusí být vždy vlastník podniku a že je to vždy osoba nějak spojená s obchodem/prodejem (spíš skoro jako české obchodník), kdežto podnikatel může mít i podnik, který poskytuje služby a jedná se vždy o vlastníka (pokud se nemýlím).

Také to takto chápete?

Např. ve větách:
1) “Podnikatelé budou mít vždy více peněz než zaměstnanci, kteří pro ně pracujou.”
2) “Podnikatelé mají více peněz, ale mnohonásobně víc starostí.”
3) “Jsem podnikatel, který se zabývá pěstováním lesů, …”
4) “Toto je jedno z nejdůležitějších pravidel, které si každý podnikatel (nebo člověk, který chce začít podnikat) musí osvojit.”

Předem moc děkuji.

Určitě není. Když si to najdete u nás ve slovníku, jako první najdete entrepreneur. Na to jsme také měli word of the day (v englishme si to můžete zpětně vyhledat)

Jinak také existuje přídavné jméno self-employed , které také říká, že člověk podniká.

Děkuji za odpověď. Entrepreneur mi zase ale přijde, že je docela formální slovo a nevím jestli se to hodí pro běžnou konverzaci.

Self-employed z vlastní zkušenosti vím, že nemusí mít s podnikáním nic společnýho. To může být třeba i řidič, který doručuje zásilky.

Ještě mě napadlo business owner. Tam ten podtón “obchodník” není i když to má stejný základ.

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.