Help for English

more deadly vs. deadlier

 

Proč je možné užít správně také more deadly?

Všechny jazykové příručky lpí na tom, že dvouslabičná přídavná jména zakončena na -y se stupňují s koncovkou -er. Má ta výjimka nějaké vysvětlení? A kolika dalších podobných přídavných jmen se to týká. Díky :-) Petr

Dvouslabičná přídavná jména mohou spadat do obou kategorií, např. more deadly, deadlier; more lazy, lazier; more friendly, friendlier; more happy, happier; more silly, sillier, more crazy, crazier, atd. Není pravidlo, na základě kterého by se dalo určit, do které, je třeba vycházet ze zkušenosti. Použití slova more však chybou bude jen málokdy. Mě napadá akorát jeden jediný případ, kde earlier vítězí nad “more early” :-( a to s velkým náskokem – viz Ngram. Takových případů ale bude víc jak ten jeden.

Two-syllable adjectives can fall into both categories … There's no hard-and-fast [železné] rule about it, you have to go by experience. But using “more” will rarely be wrong. As a matter of fact, I can think of only one example, where earlier beats “more early” :-( by a country mile – see the Ngram. But there will probably be more cases than this one.

Přídavná jména dvojslabičná končící na koncovku -er, -el, -le, -y, -ow, a -some (např. clever, yellow, handsome, friendly) se stupňují většinou pomocí koncovek. (HFE)

Pozor na kouzelné slovíčko většinou. Note the magic word “mostly”. :-)

Výsledky daného Ngramu ovšem až tak názorné nejsou, protože Ngram chytne “earlier” i ve funkci příslovce, nejen ve funkci přídavného jména. Ale takový náskok určitě bude.

  • An earlier train, a more early train – dřívější dřív vlak
  • You should have told me earlier more early – měls mi to říct dřívější dřív.

Děkuji moc za vysvětlení, skvělá práce :-)

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.