Help for English

Evidence přečtených knih

Čtete knihy a už o nich nemáte přehled? Chcete si vybrat knihu podle doporučení od ostatních čtenářů?
Pokud by měl někdo zájem například evidovat si své přečtené knihy online, komentovat je, hodnotit a využívat spoustu dalších možností…, zkuste tento knižní server:
http://www.knihovnicka.net

Díky za tip!

To Tomas.puk: Nez se zaregistruji, rada bych se zeptala jak knihovnicka funguje, jestli se musi knihy vybirat z nejakeho seznamu nebo lze z nejakeho programu natahnout cely seznam. Mam totiz seznam v exelu asi 1500 knih a vim jak me trvalo dlouho ho vytvorit a desi me predstava, ze bych to po jedne knize znova datlovala.

Cože, vy jste přečetla 1500 knih?????

:-) Nevim kolik knih jsem v zivote precetla, ale cim jsem starsi, tim je to horsi, protoze je mene a mene casu. Ctu uz od prvni tridy a protoze jsem nesmela chodit ven s kamarady, tak jsem cetla, cetla a cetla. Je fakt, ze u maturity, kde jsme predkladali seznam prectenych knih, tak na me ucitelka cestiny koukala take dost zdesene, a to jsem na rozdil od svych spoluzaku vynechala pohadkove knizky. Dokonce jsem precetla i vsechnu povinnou cetbu (krome jedne – Robinsonka, tu jsem opravdu nezvladla). Ale abych to uvedla na pravou miru, cast seznamu tvori knihy meho manzela a nektere z nich jsem jeste neprecetla, ale doufam, ze to jeste stihnu :). Ale na druhou stranu jsem chodila jako ditko do knihovny a kazdy mesic to byly navic knihy, ktere v seznamu nemam. Opravdu nevim kolik jsem jich precetla. Mimochodem planuji, ze v „duchodu“ si poridim knihpuctvi nekde na severu Anglie (proto se ucim anglictinu), manzel bude jezdit po vresovisti (bude-li tam nejake) na motorce a ja budu chovat jorksiry a vlkodavy – pokud me to zakon povoli nebo budu zalezla v mem knihpupectvi a budu jen cist a nebude me vadit, ze nemam zadne zakazniky.
Mame doma i cteci pokoj, rikame mu trucovna :-) , je to kamrlik s kreslem a lampou, bohuzel knihovnu jakou ma profesor Higgins v My Fair Lady jsem nedokazala pri navrhu naseho domecku nekam umistit :-( .

No teda, klobouk dolů.
Znáte film MATILDA?
Je to podle knihy od Roalda Dahla a je to zatím jediný film podle knihy, který jsem viděl, který je lepší než kniha samotná…
Rozhodně doporučuji a rozhodně v originále :-)
Až jej uvidíte, pochopíte…

Urcite se na film podivam. Ono to bude dano i dobou a pruderni vychovou me matky, to by pak cetl kazdy. :-)

No tak Matilda to má trochu jinak, ale určitě se bude líbit… teda doufám :-)

to LionessCZ: též si vedu podobný seznam přečtené literatury (přiznám se, že ne tak obsažný:-), teď jsem se opět vrátila k jeho kořenům. Bohužel už jej redukuji jen na vědeckou či odbornou literaturu. Na krásnou už prostě nezbývá čas, pokud ji tedy nečtu jako součást studia nějakého cizího jazyka. Naposledy to byly černé „Jednominutovky“ od maďarského spisovatele Orkenyiho. Už na univerzitě jsem ovšem měla pravidlo, že veškeré romány nad 250 stran jdou mimo mě, i kdyby to byly ty nej- romány na světě. Prostě pokud to autor nedokázal vložit do těch 250 stran, byl už na mě příliš „mnohomluvný“. Miluji Čechovův a Orkenyiho minimalismus. Naposledy jsem toto pravidlo porušila románem „Ulysses by J. Joyce“ – ale takový formální skvost si prostě jeden nemohl nechat ujít! Ale už je to let :-) A nevedete si náhodou i seznam filmů?

to danliofer: Ja vim casu je velmi malo, ja se posledni dobou dostanu ke knizce: kdyz ctu synovi pohadku (alespon jsem si precetla Broucky), ve vane, na zachode :oops: (a to spise casopisy) a u lekare (coz neni nastesti casto, ale je fakt, ze kdyz v cekarne zasednu a vytahnu knihu tak na me hodne lidi kouka divne). Takze na zadna rozsahla dila to ted neni. S manzelem uz delsi dobu resime absenci cteni poslouchanim nactenych knih, na ty mam zase jiny seznam :-D , ale je problem je sehnat. Minuly rok se nam podarilo levne sehnat 10 DVDcek, kde je kvalitne nacteno pres 700 knih v anglictine, takze mame ohromny studijni material. S moji spatnou anglictinou to mam na hodne dlouho :-). Seznam filmu si samozrejme vedu :-D. Zrovna vcera jsem si probirala, ktere filmy z oblibenych me jeste chybi: Empire of the Sun s John Malkovich a M. Butterfly s Jeremy Irons.

a jeste Lolita od Kubricka.

To LionessCZ: Funguje to tak, že každý uživatel může jakékoliv knihy a autory přidávat a poté si je může přidat do své knihotéky (a následně knihu třeba ohodnotit, okomentovat, označit jako přečtenou, nebo že by knihu chtěl přečíst, doporučit knihu apod.).
Pokud máte seznam v excelu, kde je vždy například uveden název knihy, autor, žánr a případně další údaje, tak by neměl být problém. Stačilo by kontaktovat některého z adminů knihovničky (nebo napsat e-mail) a vymyslel by se způsob, jak by se knihy do knihovničky importovaly. Takže by se vymyslelo něco ve stylu automatického importu ;-). Jinak se určitě neváhejte zaregistrovat ;-).

to LionessCZ: Tak já mám též seznam filmů. Myslím, že si jej vedu déle a precizněji, než ten literární. Některé servery jako CSFD jsou pro to jako dělané. Nebo na Yahoo, kde se člověk dost orientuje podle původních názvů (hlavně u těch anglofonních filmů). Někdy to dá docela fušku najít pro český ekvivalent ten původní název a naopak:-) Navíc je možné si tam postupně projíždět filmy u jednotlivých herců, a tak se třeba dopátrat nějakého zhlédnutého filmu, z něhož člověku utkvěly už jen vzpomínky, ale název už se obrazně řečeno „vypařil“. Server má též nainstalovný program, který dokáže po určitém množství zadaných ohodnocených filmů odhadnout předem váš vkus a případně film doporučit či naopak. V mém případě se docela trefuje:-)

to tomas.puk: Je to opravdu zajimave, koukala jsem namatkove a mohla bych doplnit Jiraska a nevidim ani me oblibene naturalisty a ani Stendhala a dalsi a v zanru vubec nevidim sci-fi.
to danliofer: CSFD pouzivam, beru je jako zaklad jestli se mam filmem ci serialem vubec zaobirat, procenta docela odpovidaji kvalite filmu. Yahoo pouzivam spise pro informace o novych filmech a pak jeste chodim na imdb.com.

To LionessCZ: další rozšíření žánrů(a případná redukce některých zbytečných) bude. V podstatě se pořádně teprve rozjíždíme(jedeme od listopadu roku 2008) a knih bude přibývat…

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.