Help for English

native speaker

ahoj, chtěl jsem se zepat, zda věta. „Gonna go clubbing again tonight!“ je správně i na „naše“ poměry?

Třeba, že bych to napsal do slohu ve škole? 🙂 je to od native speaker z USA, ale asi to není úplně ok, gramaticky? 🙂 Ikdybych gonna napsal going to, spíš to go clubbing jako jít do klubu mi přijde zajímavé 🙂 Díky

Hovorová angličtina: Gonna, wanna, gotta…

Jedná se o slova hovorová a nespisovná. (…) Nejhorší, co můžete udělat po přečtení tohoto příspěvku, je použít je hned v prvním domácím úkolu z angličtiny, či první eseji, kterou budete psát. Jsou to výrazy hovorové, jak jsme již zdůraznili, a hovorové by zůstat měly. (HFE.)

• I'm going to go clubbing again tonight je v pořádku, ale stačí I'm going clubbing again tonight:

naplánovaná budoucnost (HFE)

Když třeba právě jedu do Londýna a někdo mi zavolá, řeknu “Jedu do Londýna” (I'm going to London). Jenže může taky nastat situace, že sedím v kanceláři a kolega se mě zeptá na plány na víkend a já odpovím “Jedu do Londýna” (I'm going to London). Nikam v ten moment nejedu, nesedím v autě, sedím v kanceláři, ale je to naplánovaná budoucnost. Angličtina i čeština zde může použít přítomný čas.

So the short answer is: don't use gonna, wanna etc. in any written school work (unless you're quoting someone who said it in direct speech).

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.