Dobrý den, začal jsem se učit Angličtinu před 17 lety. Mnoho let jsem v kontaktu s lidmi z celého světa (chat rooms nebo DM – Discord, Telegram,…). Setkával jsem se loni se skupinou lidí jako já, na pokročilé úrovni, na konverzaci v angličtině. Tohle vše mě posunulo. Ale stejně vidím, že to není skutečná angličtina, a denně při komunikaci s nativními mluvčími jasně vidím, že oni vyjadřují některé myšlenky velmi jinak než my v češtině. A tohle mě trápí, protože jsem angličtině už tolik věnoval, a pořád není slušná. A nevidím možnost jak v ČR ji výrazně zlepšit.
Nikdy jsem nebyl v zahraničí, abych se naučil skutečnou angličtinu. (Špořil jsem na bydlení.) Teď toho lituji. Mít o 10 let míň, tak bych tam jel na 2 roky. Chci se usadit – mít ženu a rodinu. Za několik let mi bude 40… Ale před tím bych měl zájem ještě vyrazit na jazykový pobyt.
Prosím vás, chci od vás poradit, z vašich zkušeností a znalostí možností, ohledně toho, jestli existuje ještě nějaká možnost pro mě, jet do anglicky mluvící země, abych se efektivně naučil jazyk. Pobyt třeba na 3 měsíce nebo maximálně půl roku. A jestli by to mělo vůbec nějaký efekt? (na tuto dobu) Rád bych se přiučil hlavně autentickému vyjadřování se v angličtině. (Myslet anglicky). A ‘okoukat’ vyjadřování v běžném životě, při praxi. Zajímá mě takový pobyt, kde budu moct mluvit s nativy. Idálně hodně. Potřebuji praxi.
V minulosti jsem někde četl pár článků – zkušeností lidí z takovýchto pobytů a matně si pamatuji, že tam byl třeba kluk v Irsku na jazykovém work holiday, trhal ovoce někde v sadu… a byla to bouda – nativní mluvčí tam nebyli a místo angličtiny se tam naučil řadu nových polských nadávek. Pak si také pamatuji jeden článek o holce, co dělala někde au pair, a že rodina (ortodoxní židé) s ní zacházela příšerně. Potřebuji tedy ‚správně vybrat‘. : )
Případně pokud existuje nějaká stránka (třeba na facebooku), kde se lidé radí o takovýchto jazykových pobytech – napište mi prosím odkaz.
Děkuji moc za rady.