Help for English

frightened = gradable nebo non-gradable?

Na jednu stranu si myslím se to klidně může pojit s extrémními intensifiery jako totally/utterly, což je normálně znak non-gradable věcí, ale na druhou stranu taky můžu být very nebo rather frightened, a tedy to působí jako gradable… :?:

Toť otázka! Skoro na „Help forum pro experty“ :)
Dle mého cítění je to slůvko gradable – ty první složeniny se mi moc nelíbí…

Viz Oxford Collocations Dictionary

no, já si taky nejsem jistá, jestli to jde :oops:

asi máš pravdu, bude to fakt gradable…

Na Tvé znalosti nemám…
Ale rád pomohu, když mohu:)

no, pokial sa nemylim, tak gradable v podstate hovori, ze vies akoby „odmerat“, ze kto je viac „nejake pridavne meno“, ako druhy.
A kedze mozem povedat, ze You're more frightened than me; tak mozem aj povedat „I'am frightened, but you're very frightened“, a tak zrejme to je gradable ;-)
Inac tiez zvyknem riesit veci tak, ze proste dam do googla taky vyraz v UVODZOVKACH(aby mi ho hladalo len spolu) a pozeram, ze kto to tak pouziva. Ked sa dana vec pouzije aspon u jedneho native speakera, tak to pouzivam aj ja – nevadi mi, ked spravim tu istu chybu, co native ;-) dany request „very frightened“ mi naslo 500 000+ vysledkov, takze by som sa to nebal gradovat ;)

FRIGHTENED se myslím dá brát oběma způsoby. Co už ne, to by bylo slovo TERRIFIED. To stupňovat už nejde.

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.