Help for English

Slovička

Ahojky,

POPPYCOCKS- znamena to jako nesmysly kecy?
GIVE RISE TO STH- moci za něco, umožnit, NEMOHLI BYSTE MI NAPSAT NĚJAKÝ PŘÍKLAD?

RETRIM- dočetla jsem se,že to znamená dát znovu něco do pořádku.

je to správně?

Moc děkuju a přeju hezký večer

GIVE RISE je v posledním CLOZE testu na našich stránkách, v tom o britských kočkách. :-)

Ooo, pravda pravda, vzpominam si.. I´m going to have a look:)

Dekuji :-D

POPPYCOCK – ano, nesmysly
RETRIM netuším

TRIM tusim znamena nieco, ako upratat, dat do poriadku. Zo zaujimavosti aj rozne kniznice programovacich jazykov maju naimplementovanu funkciu trim(), ktora zvacsa usekne z krajov retazca biele znaky(cize napr. medzery,…), co mozeme povazovat za „ocistenie“ retazca, resp. ostranenie zbytocnosti, cize danie do poriadku.

predpona re-, zasa znamena urobit nieco opatovne, znova.

Jeho význam lze odhadnout, ale dle moderního slovníku neexistuje.

no ja som teraz narychlo googlil, lebo mi to nedalo a nasiel som toto:
http://www.thefreedictionary.com/retrim
http://www.thefreedictionary.com/trim

zrejme ho anglicania nepouzivaju, ale slovnik ho nasiel :)

povod slova je vysvetleny takto:
Middle English trimmen, to make firm, from Old English trymman, from trum, strong; see deru- in Indo-European roots.

Já hledal v OXFORD CONCISE DICTIONARY, tam ho nemají.
TRIM ano, to je jasné, o tom ale řeč není.

ale předponou RE- lze tvořit všechno možné a je to srozumitelné, i když se tato slove ve slovnících neobjevují a leckdo by nad nimi mohl kroutit hlavou.

NApř. REOPEN (znovu otevřít) je anglické slovo a je ve slovníkách, naopak RECLOSE (znovu zavřít) ne. Pokud bychom RECLOSE použili jen tak v běžné řeči, asi by to vyvolalo nejedno pozvednuté obočí. Ale určitě by se to při vhodné příležitosti použít dalo.

Přidávání předpon a přípon je jedním ze způsobů, jak se vytváří nová slova. RETRIM? Proč tedy ne.

Bylo to ve filmu Pride and Prejudice, věta zněla :I´LL RETRIM YOUR BONNET. Pochopila jsem to jako dám ti do pořádku tvůj klobouček, chystaly se na bál, tak to z toho asi vyplývá..

:-) tak tam to je pěkně srozumitelné.
TRIM se používá pro upravení něčeho… RETRIM – udělá to znovu, prostě to PŘEDĚLÁ.

Ale vidíte, jak hodně udělá věta… když jen tak napíšete slovo RETRIM, na první pohled vypadá jako nějaké podivné slovo.

Když ale napíšete větu I'LL RETRIM YOUR BONNET, hnedka je to jasné.

Děkuji, od příšě s příklady :-D

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.