Jízda autobusem ;-)

I take the bus to school every morning. = I go by bus to school every morning. = I go on a bus to school every morning.
Je možné použít „I go on a bus to school every morning.“ i tehdy, když onen autobus nijak nekonkretizuji (např. že neříkám, že je malý, žlutý či přeplněný)?

A pak bych se chtěl zeptat, jaký je rozdíl mezi „take the bus“ a „take a bus“? Děkuju mockrát.

místo I GO ON A BUS bych použil spíše sloveso RIDE – I ride a bus.

I TAKE THE BUS – jedu autobusem (v protikladu k např. vlakem, metrem apod.)
I TAKE A BUS – jedu (nějakým) autobusem, který nekonkretizuji.

Většinou je myslím tyto dvě možnosti možné zaměnit, je jedno, jestli použijete THE nebo A.

Když jsme u té jízdy autobusem, už dlouho se chci zeptat, jak se říká třeba „Nevíš v kolik to jede?“ a nebo „Trojka jede za 5 minut.“? :) Dá se říct např. Do you know what time the bus comes? a pro druhou větu „Bus number 3 will come in 5 minutes.“? Zdají se mi ty věty takový kostrbatý a je to jak z knihy, určitě pro to existuje i něco víc hovorovějšího, že? :)

a čo tak: „The 3 bus arrives in 5 minutes.“ a v tej prvej vete by nebolo lepšie použit skôr LEAVES? ako že väčšinu ľudí trápi to, kedy ten bus odíde. :-D

Asi jo no, to „leave“ bude lepší. Ale nevim, jestli je teda gramaticky správně „The 3 bus…“, neřekl bych to takhle. Hlavně by mě zajímalo, jestli tam mužu použít budoucí čas s will, jak sem psal a nebo tam bude normálně přítomný prostý. Snad odpoví nějaký odborník (nic ve zlém bongo).

Nene, co se tyka budouciho casu v tomto pripade, je zde PRITOMNY CAS PROSTY. Budouci cas ma mnoho pravidel a jedno z nich je, ze pokud je nejaka udalost casove dana, jako jizdní řád např, je to prit.prosty. Stejne jako veta Slevy zacinaji zitra, letadlo odlita v 6 hodin, The plane leaves at 6 o'clock atd

Jj, tohle vim, ale právě mi přijde divný říkat přítomnej prostej. Když řeknu větu „Bus 3 comes in 5 minutes.“ tak bych to přeložil jako „Autobus číslo 3 jezdí za 5 minut.“ jako že kdokoliv tam přijde v libovolnej čas, tak ten autobus vždycky přijede za 5 min. :-D, proto bych tam radši dal ten budoucí. Nevim no, zkusim to vygooglovat. :-)

Tak koukam, že máte asi pravdu, google mluví jasně. Holt jsem se nechal trochu zvyklat. :)

IMO trojka = bus number three.

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.