Help for English

Callanova metoda

 

D. den, chcela by som sa vas spytat na vas nazor na vyucbu AJ Callanovou metodou. Je efektivnejsia ako klasická metoda?

Špatná sekce. Navíc už se to tu několikrát řešilo.

Doporučuji podívat se na youtube. Je tam hodně záběrů z hodin.
Já osobně jsem z toho měl velmi smíšené pocity…

Teď jsem se podíval na pár videí na youtube a mě by se rozhodně taková výuka nezamlouvala, všechno papouškovat :)

No paopouškovat to je jedna věc, ale hlavně mně to přijde krajně stresující. Ale možná je to jiný, když tam člověk sedí.
Ale podíval jsem se na několi videí a měl jsem z toho depku…

každý musí najít cestu, která pro něj funguje nejlépe. já se učil četbou a poslechem, nikdy jsem se neseznamoval s gramatikou (ta pro mne byla velice matoucí – je to jako učit se řídit auto tím jak ho opravit) a zajímám se o ní až nyní. znám ale lidi, kteří se takto cizí jazyk naučit nedokáží a gramatiku potřebují… každému vyhovuje něco jiného a je důležité zjistit co. pro verbálně-lingvistickou inteligenci je vhodná extenzivní četba a poslech, pro matematickou zas gramatika a intenzivní četba… „papouškování“ v callanově metodě je neúčelné, poněvadž věty sami nevytváříte a nenutí vás to tedy nad skladbou jazyka přemýšlet. ostatně, zkuste si přeříkávat věty audio „play-stop“ metodou a uvidíte sami, jak se (ne)budete zlepšovat…

No, přirovnání k řízení auta je trochu nepřesné. GRAMATIKA jsou přece spíše pravidla, ne? Takže bych spíše řekl, že učit se jazyk bez gramatiky je jako učit se řídit bez pravidel silničního provozu.

Jó, vono to taky jede, k čemu pravidla, ne?

A nebo je to jako učit se hrát šachy pouhým pozorováním hry jiných lidí. Taky se to asi časem naučíte, ale některé věci nepochopíte. Jednodušší je ale tu a tam si nechat něco vysvětlit.

Moje dvě kolegyně ze základky, jedna prvostupňová a druhá mat-chem, tam chodí a jásají. Když se jím to snažím zlehka rozmluvit, jsem za oslici. Tak mlčím, jak stařeček v Mrazíkovi. A myslím si své. Ne nadarmo se jeden z mých zanedbaných blogů jmenuje „nurnbergfunnel­doesnotexistso­weteach“.
Ahoj, K. :-)

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.