Subjunct, Adjunct, Disjunct

Mohl by mi zde někdo, kdo již absolvoval zkoušku ze syntaxe, vysvětlit rozdíly mezi těmito funkcemi adverbials? Neexistuje třeba nějaký algoritmus, kterým bych se jako student mohla dopracovat k nějakým výsledkům při určování? Zatím je to jedna velká tipovačka.

Děkuji za případnou pomoc :)

Syntaktická klasifikace adverbií operuje navíc také s konjunkty:) Ty spojují věty.

Př. It was raining. Therefore , we didn’t go swimming.

– a teď už radši mlčím:)

Tomash: Pro tučné písmo musíš použít hranaté závorky :)

myslím, že to je zhruba takhle:
adjunct je strukturně součástí věty (clause), rozvíjí nejčastějc sloveso (they were running quickly)
conjunct a disjunct nejsou součástí vnitřní stavby věty.
conjunct (jak říká Tomash) by měl spojovat věty (clause) dohromady (if he comes, then I'll leave)
disjunct je taky mimo strukturu věty a vyjadřuje postoj mluvčího (frankly, I don't think so)

ADJUNCT – plná součást věty, tvoří vlastně jeden větný člen (přísl. určení místa, času, způsobu.....), můžete ho použít jako focus tzv. ‚cleft sentence‘
CONJUNCT – spojuje věty či výroky logicky dohromady, naznačuje, jaký je mezi větami vztah
DISJUNCT – jsou jakoby nad větou, mimo větu, vyjadřují často to, co si myslí či co říká mluvčí, nemá to k větě žádný vztah
SUBJUNCT – podobá se trochu té první skupině (ADJUNCT) ale netvoří jeden větný člen, nelze na něj dát důraz pomocí ‚cleft sentence‘, ale přitom jsou pořád součástí věty a mají přímý vztah k ostatním větným členům. Klasické případy jsou např. JUST, KIND OF, REALLY, TOTALLY, ale také např. STILL, YET, ALREADY…

Algoritmus vám ale neporadím. :-)

Věděl jsem, že tohle je na Marka:)
Zkoušel jsem to hledat na netu a nikde to pořádně a stručně nebylo. Ani v Mluvnici souč. ang. na pozadí češtiny od paní Duškové jsem to tak pěkně nenašel.

McKay: díky!:)

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.